Hexstatic - Master View (Ninja Tune)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Audiovisueel doorgeslagen


Intro: Hexstatic specialiseert zich hoofdzakelijk in audiovisuele zaken (AV), dus ze zijn net zo hard bezig met het overbrengen van visuele boodschappen als met het maken van onderuitgezakte downtempo. Hun tweede CD, 'Master View', bevat zowel een CD als een DVD, met daarop van elke track videoclips. In 3D. Er is zelfs een nostalgische 3D bril meegeleverd die je op je neus kan zetten. En nostalgie naar eind jaren zeventig, begin jaren tachtig, dat is het thema van deze plaat.

Tekst: Menno

Genre: Ontspannen downtempo met bijgeleverde videobeelden.
Bijzonderheden: Op de hoes staat zo'n draaiapparaatje waar je je als klein kind wellicht mee hebt vermaakt. Zo eentje waar je landschappen kon bekijken die wisselenden met een vlugge ruk aan het hendeltje. De nostalgie van die prille beginperiode van Amiga's en Space Invaders is zowel in de videoclips en de tracks verwerkt. Laten we eerst beginnen met het audiogedeelte van 'Master View'. Wat laat Hexstatic horen? Hoofdzakelijk een geluid waar Ninja Tune in de jaren negentig groot mee is geworden. Tracks als 'Chase Me', 'Telemetron' en 'Living' zijn tracks die vol funk, gesample, jazz en dik plezier zitten. En dat lijkt natuurlijk heel fijn, maar het is een vermoeiend herkauwen. Als tegenwicht biedt Hexstatic nog nummers als 'Distorted Minds', 'That Track' of 'Pulse'. Maar de strikte thematiek weerhoudt Hexstatic ervan om, wat betreft het audiogedeelte, echt spannend te worden. Dan maar naar de DVD kijken, die als gimmick heeft dat je met een 3-D bril naar de videos kunt kijken. Wow. Hoewel het idee van AV heel erg aanspreekt, is het natuurlijk altijd een kwestie van uitvoering. En de videos van 'Extra Life' of 'Chase Me' bijvoorbeeld zijn geen grootse voorbeelden van interessant beeldmateriaal. Ook hier de geijkte handelsmerkjes van Ninja Tune uit de jaren negentig (cartooneske Ninja's, tongue-in-cheek humor). Hoewel er niets is wat echt slecht is aan 'Master View', kan men zich toch niet aan de indruk onttrekken dat deze CD een stuk sprankelender had kunnen zijn als de thematiek niet zo totalitair doorgevoerd was.
Hoogtepunt: Perfect Bird, Pulse
Dieptepunt: Niet echt te benoemen.
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Twijfelgeval
Als je dit goed vindt luister dan ook eens naar: Hexstatic - Rewind
Oordeel: 6, hoofdzakelijk om de gemoedelijke tracks en goede productie.

Meer info: Ninja Tune

Op vrijdag 19 november worden beeld en geluid 1 in Tivoli de Helling (Utrecht) met een optreden van Hexstatic. Meer info spoedig te vinden bij de previews

Love2Party Essentials:
Skalpel - Skalpel
Solid Steel: The Herbaliser
Ninja Tune - Zen Retrospective

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws