Verzamelaar vd week: Daddy G DJ-Kicks (!K7)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

A roadmap to Bristol


Intro: Vele wegen leiden naar Rome, maar de weg naar Bristol start onmiskenbaar in Jamaica. De muziek van de vaandeldragers van de in de jaren negentig immens populaire Bristol-Sound, beter bekend als triphop, ligt diepgeworteld in de bakermat van reggae, dub, rocksteady en dance hall. Massive Attack, Tricky en Portishead vergaarden wereldfaam met hun donkere, meeslepende sound die z'n basis vond in Jamaica, in een laidback combi met hiphop, soul en funk. Een van de drie oorspronkelijke leden van Massive Attack, Daddy G, startte zijn muzikale loopbaan als dj in The Wild Bunch Soundsystem, waaruit eind jaren tachtig Massive Attack voortvloeide. Voor zijn DJ-Kicks editie wilde hij geen indruk maken met obscure whitelabels die geen sterveling kent, nee, hij verzamelde gewoon zijn favoriete platen: "These tracks are always in my box". En daarmee maakt hij niet minder indruk. Integendeel, mij verleidde hij zelfs tot mijn eerste 10 in twaalf jaar plaatjes bespreken.

Tekst: Nico
Foto's: Rankin


Genre: Jamaica Aroma
Bijzonderheden: Op het intro van Philip Levi & Tipper Irie en een kort intermezzo van Sound Dimension ('Rockfort Rock') na, maar liefst vijftien stuks. Een mix die je moet ondergaan, die je moet voelen. De hele selectie schreeuwt namelijk om monsterlijke speakers, "to have your stomach blown through your mouth by the bass". Daarover laat Daddgy G geen misverstand bestaan: "The one thing about all this Kicks thing is really bass lines, all of the tracks have wicked bass lines. And that's basically what I'm about, a wicked bass line. Half the records I know or actually hear, I don't know the names. I knew the bass lines and I knew the melodies but I never knew the actual lyrics. I was always drawn to the bass sound and I've always been into reggae. Some of the lyrics to some of the records I've liked are shit!"

Van een reggaeklassieker van jewelste als opener, 'Armagideon Time' van Willie Williams ("My most favorite record ever!") van het legendarische Studio One label, tot een Massive Attack klassieker van jewelste als afsluiter, 'Unfinished Sympathy' in de Perfecto Mix. De Dj-Kicks van Daddy G is een opeenstapeling van (tijdloos) muzikaal genot. De een nog mooier, invloedrijker, indringender, heftiger, meeslepender of tijdlozer dan de andere. Nog zo'n Studio One klassieker, Dawn Penn's 'No No No', maar dan als 'Non Non Non', de zwoele, erotische Franse remake van Melaaz. De rillingen lopen over mijn rug bij het huiveringwekkende en indringende 'Aftermath' van Tricky. Het is de obscure Version 1, die nooit een officiele release kreeg, maar als whitelabel in een beperkt aantal platenkoffers terecht is gekomen. Waaronder die van Daddy G dus.


Van de blazers, hammonds en de spetterende soulfunk van The Meters met 'Just Kissed My Baby' naar de remix die Massive Attack maakten van 'Mustt Mustt' van Nusrat Fateh Ali Khan. Tabla's, etnische zang, lome dubby ritmes en wellustig kronkelende synths. Het kippenvel groeit en groeit! Om via nog zo'n impressive Massive Attack remix van Les Negresses Vertes naar een Massive Attack kraker te gaan: 'Karmacoma' in de bedwelmende Napoli Trip. "Jamaica Aroma", klinkt het op 'Karamoma' treffend om via Johnny Osbourne, Badmarsh & Shri en Barrington bij de raps op 'Oh Yeah' van Foxy Brown uit te komen, opgebouwd rondom een early Toots & The Maytals tune. En over bassen gesproken, het tweetal Barnes & Daley, beter bekend als het helaas ter ziele gegane Leftfield, lustte er live ook wel pap van. Daddy G koos 'Inspection/Check One' van hun ijzersterke debuutalbum Leftism en laat het moeiteloos overgaan in 'I Against I' dat Massive Attack samen met Mos Def opnam voor Blade 2. Danny Krivit zorgt voor de enige vierkwartsmaten op DJ-Kicks met zijn behoorlijk stevige remix van 'Rock Steady' van Aretha Franklin. Om af te sluiten met de respectvolle Perfecto Mix die Paul Oakenfold maakte van Massive Attack's eigen klassieker 'Unfinished Sympathy'. Tijdloos. En dat geldt voor heel veel van de hierop verzamelde tracks.

Hoogtepunt: Alle vijftien goeeeeed!
Dieptepunt: Het feit dat Daddy G geen toestemming kreeg om de samenwerking tussen The Chemical Brothers & Method Man ook nog aan deze tracklisting toe te voegen :-)
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Essentieel!
Als je dit goed vindt luister dan ook eens naar: Albums van de hierop verzamelde artiesten, niet in de laatste plaats Massive Attack, maar check ook zeker de DJ-Kicks edities van Rockers Hi-Fi en Smith & Mighty.
Oordeel: 10

Meer info: !K7 Records


WIN WIN WIN!
De DJ-Kicks van Daddgy G verschijnt pas op 18 oktober, maar wij geven er nu al drie exemplaren van weg! Stuur voor 11 oktober het goede antwoord op de volgende vraag naar Nico: Wat is de echte naam van Daddy G?
Alleen reacties voorzien van naam en adres worden in behandeling genomen!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws