Plastic Surgery 4 (Hospital Records)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Ideale opwarmer voor Subtronics!


Intro: Zaterdag presenteert Subtronics in Off Corso een bijzonder drum & bass-gezelschap: de mannen van Hospital Records. Het is de eerste aflevering zonder klinkende namen, zoals Photek of LTJ Bukem die tijdens de laatste twee edities op de playlist stonden. Maar na beluistering van deze Hospital-verzamelaar kan ik jullie - drum & bass-vriendjes en vriendinnetjes - verzekeren, dat het aan de muziek niet zal liggen. Deze release is al wel een jaartje of wat verkrijgbaar, maar in verband met zaterdag halen wij hem nog eens aan. Bovendien geven we een aantal cd/ticket-combi's weg.

Tekst: Marcel

Genre: Funky drum & bass
Bijzonderheden: Hospital Records is halverwege jaren '90 opgericht door Chris Goss en Tony Colman. Het muzikale verleden van beide dj/producers - een mix van jazz, breakbeat en 2-step garage - vormde de basis van het nieuwe geluid dat ze als London Elektricity en via hun label de wereld in helpen. Hospital legt de nadruk op muzikaliteit. En dat horen we terug op de verzamelaar Plastic Surgery (deel 4 alweer), bestaande uit een mix-cd en een schijfje gevuld met 11 losse tracks. De toon van dit dubbelalbum wordt direct gezet met het eerste nummer. Als D.Kay + DJ Dee ons de loodzware maar funky baslijnen van 'Touch' op ons afvuren, weten wij al waar het bij Plastic Surgery om draait. Deze vorm van drum & bass is zo ontzettend funky! Dat komt niet alleen door de warme melodieen en/of vocalen die geregeld de revue passeren, maar vooral door de subtiele opbouw van de verschillende nummers. Neem nou de Zero Tolerance-remix van de clubhit 'Spread Love'. Het begint al met een swingende groove, eentje van het kaliber Roni Size uit zijn beste dagen. Vervolgens zijn daar de fraaie melodielijnen en female vocals die ons verzekeren dat we vooral liefde moeten verspreiden; 'all over the world', als het even kan. Dit allemaal in een bedje van brute jungle-bassen waar een Goldie de hik van krijgt. Ondanks dat het origineel niet vanaf de Hospital-lopende band is geplukt, een prima weerspiegeling van dit vierde deel van Plastic Surgery. En meteen een mooi voorbeeld van hoe het er zaterdag in Off Corso aan toe zal gaan.
Hoogtepunt: Van opener 'Touch' van D.Kay + Dj Dee worden mijn boxen (en buren) niet vrolijk. Ik wel.
Dieptepunt: Dat dj Cyantic, degene die de mix-cd voor zijn rekening heeft genomen, zaterdag niet in Off Corso staat. (Maar wel Nu:Tone, Brekbit, MSC & D-Virus, Vincent, Joachim en Nels, dus dat maakt veel goed.)
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Volgende vraag...
Als je dit goed vindt, luister dan ook eens naar: Zoek en gij zult vinden: Blackmarket presents Rollin' volume 1 & 2 mixed by Nicky Blackmarket. (De man die via zijn gelijknamige shop in Soho, Londen liet kennismaken met de eerste jungle en drum & bass.)
Oordeel: 8


Win, win, win!!! Win deze verzamel-cd + twee vrijkaartjes voor Subtronics en overtuig Marcel waarom juist jij in aanmerking moet komen voor deze prijs. Vergeet je volledige adresgegevens niet te vermelden.

Hospital Records

Love2Party Essentials:
London Elektricity - Live Gravy DVD
London Elektricity - Billion Dollar Gravy
Hospital Mix 2

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws