Roy Ayers - Mahogany Vibe (BBE/Rapster)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Slow dancing


Intro: Zijn eerste album verscheen al in 1963, en markeerde de start van een zeer lange, invloedrijke carriere in het zogenaamde fusiongenre. Een genre dat zijn ingredienten haalt uit jazz, soul, r 'n b, funk, latin en dance. Inmiddels heeft de man een catalogus op zijn naam staan om niet goed van te worden, waaronder een aardig aantal tijdloze klassiekers zoals bijvoorbeeld het onvermijdelijke 'Everybody Loves The Sunshine'. Begin dit jaar verscheen het album Virgin Ubiquity met daarop verzameld een aantal niet eerder uitgebrachte tracks uit de periode 1976-1981. Deze maand verscheen Mahogany Vibes waarop een aantal van zijn klassiekers een nieuw jasje krijgen.

Tekst: Nico

Genre: soul
Bijzonderheden: Gelijk al vanaf de opener 'I Wanna Feel You' ademt Mahogany Vibes uitdagende romantiek uit, waarbij seks zinderend in de lucht hangt. "Let me feel you. I wanna taste your sweet fruit. I wanna feel your vibe. I wanna travel throught your body, to become your heartbeat." Begeerlijke lichamen die zachtjes tegen elkaar aan schuifelen. Wiegend in het ritme van de funk, ondergedompeld in de warme soul van Roy Ayers en zijn gasten. Orgels, softe funky ritmes en Erykah Badu die samen met Ayers op 'Searching' zoekende is. Slepende ritmes, twinkelende melodieen en de vibrafoon op 'One Day' en Philly nieuwkomer Kamilah in een eerbetuiging aan de moeders van deze wereld op 'Mama'. Vergis je niet, de zoete soulromantiek van Roy Ayers zit verpakt in vurige producties waar warm bloed door heen stroomt. De mooie kanten van het leven gegoten in knap geproduceerde songs. Neo-soul volgens Philly sisters als Erykah Badu en Betty Wright, tegenwoordig producer van Joss Stone, die het samen met Roy Ayers doet op 'Long Time Ago' en 'Pretty Brown Skin'. Ook klassieker 'Everybody Loves The Sunshine' ontbreekt niet. De ene keer met MC Sakoni in een soul hip hopper met gebroken beats, de andere keer samen met Erykah Badu in een van funk doordrenkte slow dancer. De gordijnen gaan dicht, kaarsen branden. Terwijl je elkaar diep in de ogen kijkt en langzaam verdrinkt, vult de vibrafoon de bezwangerde lucht en vraagt Ayers zwoel of er 'Possibilities' zijn. Reken maar.
Hoogtepunt: Teveel om op te noemen
Dieptepunt: De zoektocht op 'Searching' is wat teveel van het goede. Het minutendurende om beurten "searching" scanderen door Erykah en Roy gaat over de irritatiegrens heen.
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader voor slow dancers
Als je dit goed vindt luister dan ook eens naar: Ahum....de ruim zestig uitgebrachte albums van de beste man. Of probeer Victor Duplaix eens, die ook al zo aanstekelijk en opwindend over de mooie dingen van het leven kan mijmeren.
Oordeel: 8+

Meer info: Roy Ayers

Love2Party Essentials:
L2P interview met Vikter Duplaix
L2P interview met Amp Fiddler

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws