Depeche Mode - Devotional 2DVD (Mute)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

God is a VJ


Intro: De samenwerking tussen de in 1980 opgerichte band Depeche Mode en de Nederlandse fotograaf / beeldkunstenaar Anton Corbijn begon in 1986 voor de video van de single 'Question Of Time' van het later dat jaar uitgebrachte album Black Celebration. Een magische samenwerking die voor vrijwel al het beeldmateriaal dat vanaf dat moment zou verschijnen zou gaan gelden. Niet alleen de video's en de foto's, maar ook de live-shows werden "visueel aangekleed" door Anton Corbijn. En op film vastgelegd, zoals ook deze Devotional tour uit 1993. De in hetzelfde jaar uitgebrachte concertregistratie werd genomineerd voor een Grammy Award voor Best Long Form Music Video en is nu op een prachtig vormgegeven dubbel DVD verschenen. En na het ondergaan van deze registratie rest maar 1 conclusie: Deze moet je hebben!

Tekst: Nico

Genre: elektronica, electro, synhtpop, techno?
Bijzonderheden: Bliksemflitsen lichten de enorme zaal op terwijl dreigende donderslagen over de mensenzee rollen die elke keer kortstondig in het licht baadt. Een warme blauwe gloed toont de enorme doeken die het belachelijk hoge podium afschermen. De eerste klanken van 'Higher Love' vullen de ruimte en duizenden handen gaan de lucht in. Synths en beats vullen de ruimte en achter de doeken zien we de tot groot opgeblazen silhouetten van Andy Fletcher, Martin Gore en Alan Wilder achter hun apparatuur. "I can taste more than feel. This burning inside is so real. I can almost lay my hands upon. The warm glow that lingers on.", zingt boegbeeld Dave Gahan terwijl hij als enige tussen de doeken vandaan stapt. Het publiek lijkt nu al in extase en het kippenvel kruipt vanuit mijn tenen omhoog. De show kan beginnen!

Bij de laatste klanken van 'Higher Love' verdwijnen de doeken in het niets en zien we de complete band. De eerste klanken van 'World in my Eyes' zetten in, en Gahan begint met zijn uiterst belangrijke rol: die van verafgode frontman van een van de belangrijkste elektronica bands uit de jaren tachtig en negentig. "Try walking in my shoes", schreeuwt hij uit, zichtbaar genietend van zijn rol. Liever niet, want echt benijdenswaardig is zijn door drank, drugs en zelfmoordpogingen geplaagde leven niet. Rock and roll dus!


Ruim anderhalf uur duurt de registratie die werd vastgelegd tijdens optredens in Barcelona en Frankfurt. Met een tracklisting grotendeels samengesteld uit de albums Songs of Faith and Devotion en Violator. Een kleine vocale rol voor Martin Gore, maar het is toch voornamelijk Dave Gahan die de aandacht opeist. Getergd, genietend, verstild, heupwiegend, schreeuwend en vooral krachtig zingend! Naast uiteraard het prachtige schouwspel dat Anton Corbijn er van maakt. Beurtelings badend in ijzingwekkend blauw en vlammend rood speelt hij een zintuigen prikkelend spel met de enorme schermen op het podium.

Het kippenvel wordt alleen maar dikker als bij 'Judas' ontelbare kaarsen branden, kruisen geprojecteerd worden en je niet veel fantasie nodig hebt om in Gahan de Jezus figuur te ontwaren, aanbeden door zijn publiek. De achtergrondzangeressen scanderen op meeslepende wijze het refrein, Gahan spreidt zijn armen en laat de uitzinnigheid van het publiek gelaten over zich heen komen. Een beeld dat door Corbijn even later handig wordt gebruikt op de schermen. "I feel you. Your sun it shines. I feel you. Within my mind. You take me there. You take me where The kingdom comes.You take me to. And lead me through Babylon." De beelden worden steeds intenser, de drums steviger, de kleurenpracht overweldigender en de totale beleving krachtiger. En als het publiek een dik uur later met de tekst van 'Everything Counts' zelf het concert afsluit, rest maar een conclusie: Depeche Mode op hun best, in een magische samenwerking met Dutchman Anton Corbijn. Geweldig.


Oh ja, ik zou het bijna vergeten, maar er is dus ook nog een tweede DVD. Veel voer voor de echte fans met promovideo's, live projections, een MTW documentaire, een monoloog van Anton Corbijn, noem maar op. Dik twee uur lang alles wat je verder nog wil weten over Depeche Mode en de Devotional Tour. Hartstikke leuk, bij vlagen zelfs zeer interessant en boeiend. Maar het gaat om het concert. Al het extra's op de tweede DVD vormen het extra zetje in de rug om deze release tot de jouwe te maken.

Hoogtepunt: Depeche Mode muzikaal op hun best, in een magische samenwerking met Dutchman Anton Corbijn.
Dieptepunt: nee
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader!
Als je dit goed vindt luister en kijk dan ook eens naar: One Night in Paris The Exciter Tour 2001 - A live DVD by Anton Corbijn
Oordeel: 9

Meer info: Depeche Mode
Love2Party impressie: Depeche Mode / One Night in Paris

Op 25 oktober verschijnt Depeche Mode - Remixes 81 - 04 in een gelimiteerde 3cd box en Deluxe Vinylbox met daarop vele remixen die in al die jaren werden gemaakt door o.a. Underworld, Goldfrapp, Air, Kruder & Dorfmeister, Timo Maas etc. etc. etc.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws