Various - Sonar Kollektiv 3 (Sonar Kollektiv)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Periodieke update


Intro: De labeleigenaren van Sonar Kollektiv vonden het tijd voor de periodieke update. En geef ze eens ongelijk. Op het derde deel van deze compilatiereeks blikken ze met gepaste trots terug op wat het label uit Berlijn de afgelopen 15 maanden uitspookte. Natuurlijk wordt het met de nodige exclusieve tracks extra verleidelijk gemaakt om naar je platenboer te rennen. Bovendien verscheen een aantal tracks eerder alleen op vinyl.

Tekst: Nico

Genre: broken beats, nu jazz, nu soul en house
Bijzonderheden: Muzikale vrijheid, creativiteit en inventiviteit staan er hoog in het vaandel. De ene na de andere release van het Sonar Kollektiv label verdwijnt steevast in de platenkoffer van de big players in deze scene, en draaien veelvuldig rondjes op hun draaitafels. En vrijwel elke maand vind je wel een Sonar Kollektiv release in de Essentials van onze Gerd. Maar ja, gelimiteerde oplagen, singletjes (wie draait ze nog?), alleen verkrijgbaar op vinyl en ga zo maar door. Dan is het voor ons gewone stervelingen een kans als de labeleigenaren, Jazzanova, periodiek terugblikken. De hoogtepunten van de afgelopen tijd, een paar exclusieve dingen erbij en hupsakee.....een schijfje vol kwaliteit. En variatie, want dat brengen de eerder genoemde uitgangspunten wel met zich mee. Oke, jazz en soul zijn redelijke constanten, maar zoals op het uiterst gevarieerde Sonar Kollektiv 3 blijkt, kun je daar echt vele kanten mee op. De behoorlijk traditionele zwijmelende souljazz van Platnum, de twinkelende broken beats van Nuspirit Helsinki, het funky beatfreaken en knippen, plakken en scratchen van de jonge Zweed Forss, de brute souldeephousepower van Slope feat. Capitol A., de vervreemdende electronica met een twist van de Zwister Dimlite, de zoete romantiek van Micatone, het glimmende koper en de roetsjende hi-hats van Ronnie Ross & his band, de zwoele melancholie van Solar System, de tegendraadse electronica van wonderkind Umod, de labeleigenaren zelf in gezelschap van Nicola Kramer, Clara Hill, & George Levin, de diepe housegrooves van George Levin solo, de lome beats van Double U en de al even lome afsluiter van Eva Be feat. Joe Dukie. En in een klap ben je weer helemaal bij. Toch aardig van die mannen van Jazzanova.
Hoogtepunt: Forss - Flickermood, Slope feat. Capitol A - Citysteps
Dieptepunt: nee
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader
Als je dit goed vindt luister dan ook eens naar: check onderstaande essentials en de catalogus van Sonar Kollektiv of Compost Records
Oordeel: 8+

Meer info: Sonar Kollektiv

Love2Party.nl Essentials:
Straight Ahead - One Step Ahead
Cool, Calm & Collective
Blue Note Revisited
Jazzanova mixing
Gerd's Essentials

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws