Domenico Ferrari vs. Luomo - The kick (Straight Ahead)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Zwitserland vs. Finland


Intro: Ook Zwitserland heeft zijn eigen broken beat-scene, waar mannen als Kruder en Dorfmeister, Gilles Peterson, Rainer Truby dankbaar hun plaatjes oppikken. Een van de uitschieters is het label Straight Ahead.

Tekst: John

Genre: Electronisch en minimaal geremixte broken beats.
Bijzonderheden: Naast bijvoorbeeld het (Engelse) Hidden Agenda, is Domenico Ferrari een van de speerpunten van het label. Domenico studeerde op de Luzernse Jazzschool af op compositie en gitaarspel. Hij tourde jarenlang door Europa met een keur aan jazzartiesten. Zijn interesse in electronica leidde tot producties waarin hij deze stijl combineerde met jazzinvloeden. Op zijn laatste release, Commute, ging hij een samenwerking aan met de New Yorkse dichter/ spoken word-chanteuse Latasha Diggs. Een Nuyorican 'zusje' van Ursula Rucker als het ware. Dit album werd bijzonder goed ontvangen.

Op zijn nieuwe cd-release, de 'Dj-battle', of beter 'remix-match' gaat Domenico de strijd aan met houseproducer Luomo. De vier beste nummers van Commute worden door beiden radicaal onder handen genomen. Zo verbouwt Domenico 'Joes bodega' van een relaxte flow naar een electronische robotgroove met zwaar funkende bas. En doet Luomo het helemaal anders. De Fin die bekend staat om zijn funky, soulvolle, disco-esque, maar evengoed toch minimale(!) sound strooit vrijuit de verknipte vocalen over de vrij kale groove. Hier en daar spaarzaam ingevuld met kronkelende acid riffs. Ook 'Aku Aku' krijgt weer dezelfde electronische invulling met funkbas door Domenico, terwijl Luomo zijn hobbelende ritme nu met wat sfeervolle melodieen vult. Het Bjorkerige-broken beat-nummer 'Sit beside me' krijgt een hoekige beat en gitaarinvulling, die nogal contrasteren met de dromerige zang, terwijl Luomo juist weer een progressive soundje aanhoudt. De Bjork-zang keert nog heftiger terug op 'Song unfinished', het sluitstuk van beide remixers. In een funky, en een tamelijk diepe versie dus.
Hoogtepunt: Geen echte klappers, wel een aantal fikse randgevallen.
Dieptepunt: Geen.
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Geinig, en ongetwijfeld een leuk uitje voor senor Ferrari, maar waarschijnlijk niet direct geschikt voor fans op basis van zijn eerder werk. Stukken dansvloergerichter vooral. Al met al leuk, maar wel eerst even luisteren dus.
Als je dit goed vindt, luister dan ook eens naar: De originele nummers op Commute. Verrassend anders, maar wel errug goed!
Oordeel: 7

Luisteren naar: Domenico Ferrari

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws