Dance Valley - A Decade of Dance (Sony)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Music for the masses


Intro: Lachende gezichten, zwetende lichamen en goede dansmuziek. De drie-eenheid van Dance Valley. Liefde, respect en goede muziek ook. Dat laatste was er op het 10-jarig jubileum feest van Dance Valley in bijna elke denkbare vorm. Electro, breakbeats, house, techno, trance, hardhouse en eurogrooves. En daar komt een goede organisatie bij kijken. De aansluitende liggingen van de tenten, de artiestenindeling en de wijze waarop 50.000 mensen van en naar het festivalterrein worden begeleid. Niets werd aan het toeval overgelaten om van tien jaar Dance Valley een succes te maken. En zoals met elke editie het geval is wordt de sfeer van het festival gevangen op cd. Vier cd's zelfs.

Tekst: Nico

Genre: trance, progressive, hard dance en techno
Bijzonderheden: Tien jaar Dance Valley, dat moet natuurlijk op gepaste wijze gevierd worden! En met ontelbare dj's en acts op de 2004 editie zou het zo avontuurlijk kunnen zijn. Maar de keuze voor het jubileum viel op Ferry Corsten en Tom Harding. Niet echt my cup of tea, om eerlijk te zijn. Maar een half uur in de set van Ferry later en het azijnpissen is niet meer dan een vage herinnering. De volumeknop gaat steeds een stuk verder open en terwijl de nazomer in volle gang is, horen mijn buren vertwijfeld aan hoe de aanzwellende synths en bevallige dames de lucht vullen. Aanstekelijke melodieen, de zo kenmerkende vrouwen achter de microfoon, een roffel hier, een break daar. Het begint allemaal redelijk rustig maar op uiterst vakkundige wijze wordt er gestaag opgebouwd en met tracks van Rapid Eye, Above & Beyond, The Thrillseekers, Push, Albert Vorne en Re:Locate zit de beuk er aan het eind van de cd goed in. De tweede cd start met de Marc & Claude remix van 'Age of Love' en wordt vanaf dat moment heel wat grimmiger en de sound een stuk donkerder. Toch nemen de twijfels na 2 x een dik uur handen in de lucht gooien toe. Corsten gaat op de hem zo kenmerkende vakkundige wijze te werk. Iedere track is met zorg geselecteerd en een plaatsje gegeven. Maar met tien jaar Dance Valley heeft het weinig te maken. Iedere track stamt uit 2004. A Decade of Dance krijgt van Ferry geen muzikale invulling. Helaas.


Een vakkundige Ferry

Een uitbundige Tom

Dan Tom Harding. Met hem krijgen de barbecuende buren het pas echt zwaar te verduren. De man die als een van de weinige alle edities van Dance Valley achter de decks stond, mixt de nuance van Corsten volledig aan flarden. Ik verbaas vriend en vijand, maar vooral mezelf met mijn uitbundige enthousiasme over de Hard Dance Edition. Harding slaat me twee dikke uren lang met werkelijk elk cliche keihard voor m'n oren. En m'n voeten. Het gas gaat er vanaf de eerste minuut op. Het is echt alles waar ik van huiver, de onvermijdelijke breaks vol aanzwellende synths, de lange roffels, het aftellen en losgaan. En dan die hysterische stemmetjes. Maar er is geen tijd om adem te halen. Wat een feest! Wat een energie! Harding begrijpt het wel en zijn eerste cd is een live registratie van zijn Dance Valley optreden, inclusief gelukkig uiterst spaarzame MC. Bij Harding is er meer ruimte voor een terugblik met anthems uit de afgelopen jaren. Zware melodielijnen, grommende bassen, knetterende acidbassen, meedogenloos beukende beats en iedere keer weer die orkestrale aanhef. En het gaat er werkelijk in als zoete koek. Meer dan dat, ik beweeg er zelfs uitbundig bij. Zelfs de buren zijn zo verbijsterd dat er geen enkele klacht binnenkomt. Integendeel, ze vragen niet eens of het wel goed met me gaat. Ze dansen enthousiast mee.
Hoogtepunt: De live registratie van Harding
Dieptepunt: A Decade of dance had meer invulling moeten krijgen.
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanraders. Ferry doet het vakkundig, Tom uitbundig.
Als je dit goed vindt luister dan ook eens naar: Check de uitpuilende verzamelbak bij je locale Free Record Shop maar eens.
Oordeel: Ferry een 7.5 voor de kwaliteit en de nuance, Tom een 7.5 voor het feest.


Love2Party verslag van: Dance Valley 2004

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws