Verzamelaar v/d week: Ovum 10th Anniversary Album

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Heerlijk schijfje housegeschiedenis


Intro: Verjaardagen of jubilea komen de laatste tijd veel voor in de dancescene. Zowel Party-organisaties en muziekbladen als dancelabels en dj's/acts ontkurken de champagne maar al te graag. Bekende voorbeelden zijn Dance Valley (10 jaar) of Cafe d'Anvers (15 jaar), minder bekend het vijftienjarig bestaan van de houseformatie Quazar (volgend jaar) of 100 % Isis: 12,5 jaar in het dj-vak. Ovum, het label van Josh Wink, heeft ook een mijlpaal bereikt en viert zijn tienjarige bestaan met een prachtige verzamel-cd.

Genre: voornamelijk (deep)house, maar ook een beetje funky techno en zelfs wat acid.
Eigenschappen: "Zo'n label als Ovum 'kost' me eigenlijk alleen maar geld", zuchtte Josh Wink vorig jaar toen we hem spraken, ten tijde van de release van zijn studioalbum 20 to 20. "Het persen van platen, het betalen van je artiesten en de promotie van de muziek; de tijd dat we winst gaan draaien moet nog komen." Voor veel top-dj's die doordeweeks labelmanager zijn, geldt dat een groot gedeelte van de fee's opgaat aan het 'in stand houden' van een muzieklabel. Vraag dat maar eens na aan een Michel de Hey, Gerd Jan Bijl of in dit geval Josh Wink. Maar zoals Johan Cruijff altijd zegt: 'elk nadeel hep zijn voordeel' Voordeel is dat er via zo'n label alleen maar platen verschijnen die uit het hart komen, muziek gemaakt door passievolle producers. 'Een plaat met het Ovum-logo erop is altijd goed', hoor ik wel eens zeggen in een Basic Beat, Rhythm Import of Triple Vision op de Nieuwe Binnenweg. En zo is het maar net. Met de 10th Anniversary Album maken Josh Wink en kornuiten weer eens duidelijk dat je voor de betere Amerikaanse (deep)house en techno in Philadelphia moet zijn. Tenminste, de platen komen er vandaan, niet alle producers. Zo horen we op deze uit 13 tracks bestaande compilatie nummers van de Fransman D'julz, de Duitser Steve Bug en Rulers of the Deep uit Estland. Ovum - dat onlangs ook een kantoor opende in Engeland, om een beter zicht te krijgen op de Europese dancemarkt - heeft altijd goed gezocht naar producers met een zogenaamde Philly-sound in hun producties. Een soort mix van melodieuze, atmosferische deephouse en funky techno met acid en tribal-invloeden. En daar staat dit verjaardagsalbum vol mee. Mooie deephouse van David Alvarado, tijdloze vocale jazzy house van Josh Wink ft. Ursula Rucker (jawel: het wonderschone 'Sixth Sense'!), funky house van Alexkid (in de remix van LIorca) en zelfs emotionele, hypnotiserende pianosoundscapes van DJ Stryke. Met deze cd haal je, ondanks het relatief lage aantal tracks, een heerlijk schijfje housegeschiedenis in huis.
Hoogtepunt: Universal Agents - West of Athens
Dieptepunt Het album is slecht gemixt. De nummers zijn eigenlijk gewoon aan elkaar geplakt. Had Josh Wink hier niet even achter de draaitafels kunnen stappen?
Als je dit goed vindt, luister dan ook eens naar: After Midnight - 01:00 AM gemixt door onze eigen Alvredo.
Beoordeling: 8,5

WIN WIN WIN!!
Love2Party mag 3 exemplaren weggeven aan diegene die het goede antwoord op de volgende vraag mailen naar Marcel. Welke andere uit Philadelphia afkomstige dj/producer was jarenlang nauw verbonden met het Ovum-label?


Ovum

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws