Album vd week: Mouse on Mars - Radical Connector

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Wipe that sound!


Intro: Het is de achtste plaat van het Duitse duo, en het is haast onvoorstelbaar, maar het lukt het duo opnieuw om te verrassen, te verbluffen zelfs. Zelfverzekerder dan ooit, krachtiger dan ooit en vooral dansbaarder dan ooit. "Live by and die by the use of your voice", zingt Dodo Nkishi op de opener. De drummer die op het in 2001 verschenen album Idiology en live vocaal al voorzichtig van zich liet horen, speelt op Radical Connector, samen met zangeres Niobi een belangrijke rol. Mouse on Mars gaat pop. En met Radical Connector geven ze hun visie op de popmuziek van de toekomst. Al zul je hun songs de eerstkomende jaren met grote zekerheid nog niet in de top 40 tegenkomen.

Tekst: Nico

Genre: poptronica
Bijzonderheden: Eigenlijk ben ik na de eerste minuut Radical Connector al verkocht. En na de eerste twee tracks ben ik verslaafd. 'Mine is in Yours' en 'Wipe That Sound' klinken als een uit de hand gelopen jamsessie van good old Prince en het Duitse elektronicacollectief Funkstorung. De funk spettert in smerige klodders uit de speakers, de vocalen van Dodo Nkishi hebben elke denkbare bewerking ondergaan en alle machines kraken en piepen gevaarlijk alsof ze op het punt staan het te begeven. Houd je van zekerheden in je dagelijkse portie elektronica, dan heb je Mouse on Mars waarschijnlijk al tien jaar in de schappen laten liggen. Met hun achtste plaat vieren Andi Toma en Jan St. Werner hun 10-jarig jubileum. Om tien jaar lang in de voorhoede van de elektronica te opereren, is herhaling uit den boze. En op gemakzuchtige herhalingen zijn de marsmuizen nooit betrapt.


"I think every record helps to reconsider the record before and maybe help finding out that they are meant to be seen from a unique point of view rather than being in a certain genre, file, or whatever," verklaarde Jan St. Werner eerder. En van de nog redelijke fragiele, ruimtelijke elektronica van het debuutalbum Vulvaland uit 1994 tot de meedogenloze elektronicafunk op Radical Connector zijn er inderdaad een paar grote stappen voorwaarts gemaakt. De negen tracks op Radical Connector zijn namelijk vooral vocale popsongs. Natuurlijk, gebleven zijn de complexe ritmes, de ingenieuze klankconstructies en de bizarre samples. Maar het zijn de stemmen van, voorheen alleen drummer Dodo Nkishi en zangeres Niobe die de aandacht opeisen. Zelfs Andi Toma en Jan St.Werner laten vocaal van zich horen. Al gaat iedere keelklank eerst uitgebreid door alles wat een stekker heeft. Zelfs het koor op 'Mine is Yours' ontkomt niet aan deze elektroshocktherapie. Op 'Spaceship' doet zangeres Niobe haar best om met een haperende motor een vernietigende meteorenregen te ontwijken, terwijl ze op het opmerkelijk ingetogen 'Send me Shivers' op koers lijkt en naar de sterren reikt. 'Blood Comes' is weer dampende sleazy elektronicafunk op z'n smerigst en "The end is here. So close. All stands still. So close. So near," vertrouwt Noibe ons toe op het ijzingwekkende 'The End'. En na het melancholieke knisperen en bliepen van 'Defected Beats', de hip hop volgens Mouse on Mars op 'All The Old Powers' wordt afgesloten met het knetterende 'Evoke an object'. Verbijsterd zak ik achterover. Druk toch nog maar een keer op play. En voel al na de eerste seconden van 'Mine is in Yours' die handen die zich om mijn strot samenknijpen. Wat een plaat.
Hoogtepunt: Ja
Dieptepunt: Nee
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader!
Als je dit goed vindt luister dan ook eens naar: Zelfs het refereren aan de zeven andere albums van Mouse on Mars doet geen recht aan Radical connector. Maar als je dit goed vinden moet je het debuutalbum van Nederlander Harco Pront, Jibberish eens luisteren.
Oordeel: 9+

Meer info: Mouse on Mars

WIN WIN WIN
We mogen drie exemplaren van Radical Connector weggeven! Stuur voor 15 september het antwoord op de volgende vraag naar Nico: Hoe heten de acht albums van Mouse on Mars?
Alleen reacties voorzien van naam en adres worden in behandeling genomen!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws