Carl Hancock Rux - Apothecary Rux (Giant Step)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Black Bowie


Intro: Deze cd zwerft al een tijdje bij de muziek redactie rond, en gaat daarbij vooral over en weer. De teksten van dichter, schrijver, theaterproducent en muzikant Carl Hancock Rux zijn telkens weer reden om de handen vragend ten hemel te heffen. Deze recensent nu had dus ooit een 9 voor zijn eindexamen Engels, maar verstaat tevens 9 van de 10 keer geen donder van de teksten.

Tekst: John

Genre: (Music from da)Soul.
Bijzonderheden: Dus na een paar flarden tekst en een enkel refreintje gaf ik het op. Geen teksten bijgeleverd en Carl vertikt het ook om een Nederlandstalige vertaling bij te leveren.
Gaan we dus maar weer voor de combinatie muziek en: hoe klinkt zijn stem er bij? Wel, Carl heeft een uiterst prettige stem die hij op verschillende manieren inzet. Afro-American en daarna weer Caribbean in de openingsnummers, daarna zo zwart als roet de blues verkondigend. Om meteen daarna met de slechtste overgang sinds jaren totally oldschool-ghettosoul te gaan. Vanaf track zes gebeurt er ineens iets geks. Plotseling verandert Carl in David Bowie. Mijn vrouw komt binnen en zegt: he, Bowie. En zij kan het weten, fan vanaf het jaar 0, terwijl ik het alleen nog maar dacht. Waar Bowie ooit de weg kwijt raakte en neurotisch afwisselde tussen commercieel naar back-to-guitars en uiteindelijk op cash-in-op-greatest-hits stand schakelde, laat Carl horen hoe het zich ook had kunnen ontwikkelen. Maar dat zal zijn bedoeling waarschijnlijk niet geweest zijn. Blijft staan dat we hier met een geniaal liedjesschrijver van doen hebben die 25 jaar geleden de wereld had kunnen veroveren. Anno 2004 verwacht ik dat de goede man in ieder geval een klein en select fijnproevers-publiekje voor zich zal kunnen winnen. Verder zal zijn ambitie ook waarschijnlijk niet reiken, hij heeft gewoon heel wat te vertellen.
Hoogtepunt: Het was sowieso wel een aparte ervaring, zonder climax dan ook nog!
Dieptepunt: Geen.
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader, maar luister in Godsnaam wel eerst, anders zeg je weer dat het mijn schuld is!
Als je dit goed vindt luister dan ook eens naar: Het debuutalbum, meer spoken-word als deze cd, of probeer eens wat van Gil Scott-Heron bijvoorbeeld.
Oordeel: 8, ben je veel jonger dan 30, een 7-.

Meer info: Carl Hancock Rux

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws