Lucien-N-Luciano - Blind Behaviour (Peacefrog)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Tintelend, twinkelend, schitterend


Intro: Lucien Nicolet is het kind van een Zwitserse vader en een Chileense moeder. Alhoewel hij in zijn jeugd druk doende was met reizen tussen deze twee landen en culturen, is het op dit moment Zwitserland waar hij zich ophoudt. Wat de invloed hiervan uiteindelijk is geweest op het album Blind Behaviour zal een raadsel blijven. In ieder geval zijn wij het er over eens dat Blind Behaviour, uitgebracht op het Engelse kwaliteitslabel Peacefrog, nu al tot de mooiste albums van 2004 behoort.

Tekst: Nico

Genre: (downtempo) Techno / elektronica
Bijzonderheden: Dat moet de schijnbare achteloosheid zijn waarmee Lucien op betoverende wijze downtempo Detroit techno, Duitse kraak/ruis dub techno en de vroege Engelse Warp sound laat samensmelten. In een kraakheldere productie wentelen loepzuivere synths zich wellustig rondom rustig tikkende beats. Het album piekt al bij de opener, de begin dit jaar verschenen single 'Alain Brito' met z'n huppelende dub/skabas, twinkelende melodieen en door de vocoder gehaalde vocalen van Lucien zelf. 'Alain Brito' knispert, kraakt en ruist dat het een lieve lust is en heeft een onweerstaanbaar lekkere, dwingende groove. Na deze acht minuten gaat het gas eraf en krijgen we de al even krakende en knisperende elektronica van 'La Dance Des Enfants' met z'n langzaam uitwaaierende soundscapes. "Dance now, swing at rhythm" vertrouwt Andrew Bean ons toe op 'Madre, Mother & Mere' met z'n sprankelende melodieen en opnieuw zo'n aanstekelijk huppelende skabas. Lucien heeft overduidelijk geluisterd naar de oudere Black Dog, Plaid en Autechre releases op Warp, de ruisende dubtechno van bijvoorbeeld het Duitse ~Scape label van Stefan Betke en de originators uit Detroit, de bakermat van de techno. Al deze invloeden smelten op Blind Behaviour samen als het blauwe ijswater uit een Noorse gletsjer dat zich op een zonnige dag al druppelend in het onderliggende meer laat vallen. Af en toe breekt er al krakend een grote brok af, maar veel vaker zie je zonnestralen afketsen op de loepzuivere waterdruppels, met een kleurenpracht tot gevolg. Schitterend.
Hoogtepunt: 'Alain Brito' en het eveneens vocale 'La Ondita'
Dieptepunt: -
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader!
Als je dit goed vindt luister dan ook eens naar: Je zou de twee Artificial Intelligence verzamelaars van Warp nog eens op moeten zetten.
Oordeel: 9+

Meer info: Peacefrog

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws