Various - Kompakt 100 (Kompakt)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Eau de Cologne


Intro: Cologne based label Kompakt heeft zich al 99 releases lang ten doel gesteld om het technolandschap van net even wat andere kleuren en geuren te voorzien en daarin een geheel eigenwijze koers te varen. Wars van trends en hypes wandelt Kompakt maar al te graag naast de platgetreden paden, zoals ook nog eens overduidelijk op Kompakt 100 blijkt. "We didn't want to release just another compilation, but rather make a well thought-out concept record. At times when music is undergoing radical changes, we wanted to seize the opportunity to not only celebrate the label, but also a sustainable vision of techno music."

Tekst: Nico

Genre: (ambient)Techno(pop)
Bijzonderheden: En zo werd de huidige artiestenstal gevraagd hun favoriete release uit de afgelopen 99 te pikken en door de remixblender te halen. En net als de catalogus van Kompakt zelf, betekent dat een dubbelaar die vele kanten opgaat. Beide schijven bieden wel dezelfde opzet: rustig beginnen, dansen en dampen en dan rustig chillend afbouwen. De eerste schijf opent met de sprookjesachtige ambientremix met sluimerend dubtechno einde die The Orb maakte van 'Because Before' van Ulf Lohman. Nog een keer Lohman nu door Thomas/Mayer met kracht in techno boogie stijl de dansvloer opgetrokken. DJ Koze gaat minder subtiel te werk en laat een stel losgeslagen olifanten tetteren en stampen op Reinhard Voigt's 'Zu Dicht Dran' terwijl Sascha Funke het ingetogener doet met 'Radeln' van Thomas Fehlmann. Zingende Duitsers zijn er ook, zoals o.a. op 'Weiche Zaune' van Justus Kohnke in een verrassende techpop mix van The Modernist. Nog veel opmerkelijker is de foute, er mag gelachen worden, poppy remix die Kohnke maakte van het eveneens vocale 'Frei/Hot Love'. Not my cup of tea, eerlijk gezegd. Maar toch is het juist deze eigenwijze blik van Kompakt en de artiestenstal die met 21 verfrissende en soms behoorlijk radicale remixen duidelijk maken waar het label voor staat: Een eigen geluid. En dat is in het huidige, wat al te kleurloze technogenre heel wat waard.
Hoogtepunt: The Orb (Because Before), Markus Guentner (Pensum), SCSI 9 (Teaser), Jonas Bering (Intershop)
Dieptepunt: De vermeende humor van Frei/Hot Love trek ik niet, evenmin als de hoogmoed van Schaeben&Voss die zichzelf als favoriet uitkozen en mixten
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader
Als je dit goed vindt luister dan ook eens naar: De Kompakt compilaties Total en Pop Ambient of laat je door Kompakt 100 verleiden tot een album van een van de deelnemende artiesten / remixers.
Oordeel: 8

Meer info: Kompakt

COLOGNE, 20TH OF AUGUST:
KOMPAKT 100 RELEASE PARTY
LIVE: THE ORB, REINHARD VOIGT, ALTER EGO
DJ'S: MICHAEL MAYER, DJ KOZE, SUPERPITCHER, TOBIAS THOMAS, TRIPLE R, AMM.

CHECK OUT: C-O-POP

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws