Deephouse-special

Partyscene Redactie | 9 november 2007
music

de diepste deephouse-releases op een rij 


Wat hebben Blaze, Ian Pooley, Terry Lee Brown Jr., Dr. Bob Jones & Lofty en Kevin McKay van Glasgow Underground met elkaar gemeen? Zij maken of mixen allen de diepere varianten van housemuziek (aan elkaar). De een dieper dan de ander. De ander soulvoller dan de ene. Ondanks dat het zonnige karakter van deze muziek niet echt past bij het weerbeeld van deze zomer, hebben we toch maar de recensies van een aantal cd's die je vakantie naar een warm oord compleet kan maken, onder elkaar gezet.

Tekst: Marcel




Ian Pooley - Souvenirs (Pooled Music / Ministry of Sound)


 


Genre: Hed Kandi-house
Bijzonderheden: Ian Pooley heeft het goed bekeken. Om maximale inspiratie op te doen voor de productie van zijn nieuwe album, heeft de Duitse dj/producer zich afgezonderd naar een warm oord. Want als je een zonnige, soulvolle houseplaat wilt maken, ga je voor het opdoen van ideeen niet in Siberie zitten. Nee, Pooley's werkterrein bevond zich drie weken tijdens de wintermaanden in een huisje aan het strand van het Auckland (Nieuw Zeeland). Daar zocht hij wat lokale zangeressen en muzikanten op en legde de basis voor zijn vierde studioalbum Souvenirs. Thuis in de studio klaarde hij het karwei. Wat kunnen we van het resultaat zeggen? Toegeven: de sfeer is zomers, Zuid-Amerikaans eigenlijk. Het album is best wel gevarieerd ook. Daarnaast doet Pooley waar hij goed in is: een 'dominante' groove aan zijn nummers toevoegen. Of het nu een housestamper ala Roger Sanchez is, een zweverige Ibiza-track ala Cafe Del Mar of een latinnummer ala Tito Puente in een modern jasje, deze basis ontbreekt nooit. Maar waarom vinden we het album soms een beetje saai? Omdat we azijnpissers zijn? Omdat we altijd wat te zeiken willen hebben? No way! Het komt omdat Pooley een producer is die goede dj-tools maakt, geen albumnummers met kop en staart. Bij elke track slaat na anderhalve minuut de verveling toe. De muziek kabbelt vervolgens maar een beetje voort, leunend op die ene groove waarover de gemiddelde dj allang een nieuwe plaat zou hebben gemixt. Verder mag je concluderen dat sinds de release van zijn laatste album Since Then ('01) weinig is veranderd aan de stijl van Ian Pooley.
Hoogtepunt: 'Stonyridge Terrace'
Dieptepunt: het hoge skipgehalte ...
Als je dit goed vindt, luister dan eens naar: Ian Pooley - Since Then (V2). Tip: zijn tweede album Meridian uit '98.
Beoordeling: 6

Ian Pooley


Blaze - Found Love (Slip 'n Side)


 


Genre: Deephouse met gospelinvloeden
Bijzonderheden: Wat doe je als je van muziek houdt en in God gelooft? Dan begin je een dance-formatie met de toepasselijke naam Blaze, zodat de muziek bij voorbaat al gezegend is. En gezegend, dat is de nieuwe mixplaat van dj/producers Kevin Hedge en John Milan zonder twijfel! Dat mag je best verwachten van een groep die met het album '25 Years Later' ooit debuteerde op het soulwalhalla Motown (in het bijzijn van vocalist Chris Herbert) en naam en faam maakte met de geprezen albums Natural Blaze ('01) en Spiritual Speaking ('02). Op Found Love neemt Kevin Hedge het mixwerk voor zijn rekening, waarover Josh Milan live zijn keyboardspel loslaat. Dat alleen al maakt Found Love zo speciaal. En dan hebben we het nog niet eens over de fantastische bijdragen van Louie Vega, Peven Everett en natuurlijk Blaze zelf gehad. Halleluja!
Hoogtepunt: Jihad Muhammed - 'Movement Blues'
Dieptepunt zit ik deze cd voor het eerst in de trein via mijn diskman op maximaal volume te beluisteren (samen met een aantal geirriteerde medepassagiers), zijn de batterijen ineens op!?!?
Als je dit goed vindt, luister dan eens naar: Best of Blaze 1988 - 2002 (Handcuts).
Beoordeling: 9

Kickin Music


Dr. Bob Jones and Lofty - Moving On (Chilli Funk)


 


Genre: Vocale en instrumentale deephouse
Bijzonderheden: 'Soulful music for funky people' staat geschreven op de sticker - geplakt op de cd-hoes. Ach, of je nu funky bent of niet, deze muziek zal elke doorgewinterde houseliefhebber wel kunnen bekoren. Het album is toegeschreven aan Dr. Bob Jones en Lofty, maar dat is niet helemaal correct. De dubbel-cd is een verzameling nummers die de heren samen met andere producers als Ultra Nate, Ashley Beedle en vele anderen voor diverse labels maakten. Soulvolle, vocale housenummers met kop en staart. Cd 1 is een losse verzameling tracks die op cd 2 weer aan elkaar worden gemixt door Dan Smith en Conan Manchester alias Liquid People. Voor de dj's die met cd's draaien is het eerste schijfje een uitkomst, voor de gewone consument is de andere cd interessant. Een dj-mix geeft immers net iets extra's aan een cd als deze, temeer omdat er sprake is van een secure opbouw van diepere nummers naar up-tempotracks.
Hoogtepunt: Jody Watley - 'Photographs' (EWC Remix)
Dieptepunt: het soms voorspelbare karakter van de muziek.
Als je dit goed vindt, luister dan eens naar: het hele oeuvre van de Masters at Work.
Beoordeling: 7

Chilli Funk


Glasgow Underground Volume Six (Glasgow Underground)


 


Genre: (deep)house met enkele electro-invloeden.
Bijzonderheden: Glasgow is een stad met temperamentvolle, strijdlustige inwoners. Kijk maar naar het voetbal. Wel eens een wedstrijd bijgewoond tussen Glasgow Rangers en Celtic? De rivaliteit tussen Feyenoord en Ajax is daar niets bij. Op het gebied van muziek is het niet anders in Glasgow. Wellicht is er iets meer respect tussen beide kampen, maar dat de twee toonaangevende elektronische muzieklabels Soma Records en Glasgow Underground uit hetzelfde vaatje tappen, staat vast. Natuurlijk, Soma richt zich voornamelijk op de techno en techhouse en Glasgow Underground houdt zich vooral bezig met de diepere housesoorten. Toch hebben ze te maken met dezelfde doelgroep, en dat is interessant. Want daar waar een concurrentiestrijd heerst, wordt kwaliteit geleverd. Alleen al om net even iets beter te zijn dan de ander. De consument is de lachende derde. Zeker bij het aanhoren van deel 6 uit de Glasgow Underground-compilatiereeks lachen wij ons een breuk. Want wat een fijne muziek krijgen we te horen van de vaste aanhang Glasgow Underground-producers. Geraffineerde houseproducers en formaties als DJ Q, Mateo & Matos, Romanthony, Powder Productions en Milton Jackson laten hier hun beste skills horen. Het is een dubbelalbum en de tracks zijn aan elkaar gemixt door A&R-manager Kevin McKay. Cd 1: 'the new shit' bevat, tja, het nieuw spul. Minimale house met hier en daar wat electro-invloeden. Cd 2: 'classics', met de mooiste momenten uit de Glasgow Underground-geschiedenis. Dubbel genieten dus.
Hoogtepunt: Mateo & Matos - The Real Thing (Kevin McKay-remix)
Dieptepunt: het irritante computerstemmetje in 'Elekt Me' van Napoleon Solo
Als je dit goed vindt, luister dan ook eens naar:DJ Q - Face The Music ('97)
Beoordeling: 8

Glasgow Underground

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws