Dimitri From Paris: Cruising Attitudes (Blonde Music)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Muziek zonder ballen


Intro: Het is moeilijk voor te stellen, maar nog maar vijf jaar geleden was de uitgaanswereld in de ban van een afschuwelijk fenomeen waar niemand heden ten dage nog aan herinnerd wenst te worden: lounge. De bedoeling van lounge is nooit echt duidelijk geworden. Het scheen iets te maken te hebben met liggend en verveeld rondhangen in trendy uitgaansgelegenheden om je daar vol te gieten met laffe rose of mierzoete en dure cocktails, terwijl je semi-diepgaande gesprekken over spiritualiteit voerde. Of zoiets. Gelukkig verdween de hype 'loungen' even snel als dat hij opgekomen was. Godzijdank.

Tekst: Roelf Jan

Genre: Lounge?!
Bijzonderheden: Loungen ging gepaard met, it's all in the name, loungemuziek. Het Franse duo Air wees de weg met het kitcherige album Moonsafari, dat moeiteloos als soundtrack voor een soft erotische film uit de jaren zeventig gediend zou kunnen hebben. Het album werd vaak geimiteerd, doch zelden geevenaard. De loungerage werd vervolgens commercieel uitgebuit door de uiterst succesvolle Cafe del Mar serie, die in werkelijk iedere winkel of horecagelegenheid uit de boxen kabbelde. Tot ook deze muziek ging vervelen en de hype even snel verdween als dat hij opgekomen was. Godzijdank.
Wat Dimitri from Paris gedacht moet hebben toen hij deze plaat opnam is volstrekt onduidelijk, maar Cruising altitudes is niet anders dan loungemuziek. Loom, melig en kitcherig. Liftmuziek. Muziek die je hoort als je door een telefoniste in de wacht wordt gezet. Muziek zonder ballen. Het album beklijft geen moment, maar sleept zich traag voort en hoe beter je gaat luisteren, hoe meer irritatie het opwekt. Dit is geen camp, dit is geen cult-statement, dit is gewoon hele flauwe muziek. Deze cd verdwijnt even snel uit mijn cd-speler als dat hij erin ging. Godzijdank.
Hoogtepunt: Het laatste nummer, 'live jazz' is nog wel aardig, maar niet meer dan dat.
Dieptepunt: Ja, dat is het zeker.
Twijfelgeval, aanrader, bagger: Bagger. Ik kan er niets meer van maken.
Als je dit goed vindt, luister dan ook eens naar: De muziek die in de Albert Heijn gedraaid wordt.
Oordeel: 4

Dimitri from Paris

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws