Various - Cool, calm & collective (4Lux)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Je eigen party soundtrack



Intro: De voor ons volslagen onbekende, Nederlandse producer/remixer Gerd achtte het na 11 releases op het 4Lux label tijd voor een compilatie. Moeten we daar dan blij mee zijn? Ja dus, want de toch al niet misselijke producties worden hier net even wat huiskamervriendelijker geremixed, terwijl de stevigere platen, die dat niet kunnen gebruiken gewoon intact bleven. Tel daarbij nog eens de uitstekende opbouw van relaxte warmdraaiers naar stevige stampers, met een rustige afsluiter, en je begrijpt het al, hiermee heb je eigen partysoundtrack in huis. Inclusief venijnige toegift.

Tekst: John
Foto's: 4Lux


Genre: Nu-jazz en broken beats.
Bijzonderheden: De plaat verschijnt zowel op cd als op lp. De tracklist verschilt hierbij wel wat, zodat we gelijk maar even aangeven wat waar op staat. Natalie Gardiner's 'Move me' (CD) krijgt in de WTK remix een lekker Zero7 soundje mee, waarbij Natalie in het refrein zelfs haast klinkt als een, herinnert u zich deze nog???, Linsey Sugar Me De Paul. Heavenly Social's 'State of Mind' (CD+LP) wordt ontdaan van de van oorsprong nogal druk klinkende elementen, en ontpopt zich hier tot een heerlijk laidback soul/jazznummer. Deela's 'Chaquitos Jive' (CD) is een hoogzomerse Latin-hiphopgroove. En daar is Natalie alweer. Op CD met de onderkoelde, vrijwel alleen uit beats en stem opgebouwde originele versie, terwijl op de lp Quench Natalies stem naar hyperspace mixt terwijl hiphopbeats haar begeleiden. Ook Heavenly Social's second coming op het album, '#5' (CD), is van nature al jazzy en laidback genoeg, dus geen remix meer nodig hier.



L2P interview met Gerd: "Hallo Nederland, wakker worden!"

Maar dan gaat het roer om. De discolampen gaan aan. Ook de grote dansvloer gaat nu open (heb je die thuis?). De beats gaan er vol in. Eerst met Gerd's remix van Quant, 'Tryin' (CD+LP), inclusief een jachtig zingende Ernesto. Dan een snelle brokenbeatsremix door Alex & Kaidi (Bugz in the Attic) van Flowrider's 'Different Spaces' (CD+LP). Ja, zelfs een funky, zomerse Franse 4-to-the-floor discoketser, Jimpster die Zimpala remixt (CD+LP), wordt hier niet geschuwd. En alsof we het daar dan nog niet warm genoeg van hadden gekregen, is er ook nog eens de superzwoel klinkende stem van Clara Hill, over Gerd's remix van Mixed Moods 'Stay a While' (CD). Moderne beats over lekker retro klinkende jazzfunk. De helft van de nieuwe dubbele a-kant single op 4Lux en wat ons betreft zomerhit 2004 in spe. En zomers blijft het ook met Latinplaat 'Astral', van Jazzinho, geremixed door Gerd weer (CD+LP). Dan is het feestje over en sluiten we af met Flowrider's oprotplaat/soulballad 'Walk with me' (CD+LP). Warme Rhodessounds doen je verlangen naar je warme jas en je heerlijke bed. Maar nee, een halve minuut later komt Gerd toch nog even terug voor de toegift, het stampende 'Exagr8' (CD+LP), om je 6 minuten later met piep in je oren, cold turkey op straat te smijten. Op de lp vind je verder nog een funky Italodiscoachtige track, Hubstones Hot Muffin, al jaren een Gerd favouriet bij uitstek, en het al even zo funky discoende 'Slang Thang' van de Stereo Twins.
Hoogtepunt: Mixed Moods - Stay a while.
Dieptepunt:.
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader. En niet kopieren, Gerd he don't like that (makkelijk praten, ik kreeg hem gratis).
Als je dit goed vindt luister dan ook eens naar: Gerds producties, zijn Radioshows met Pathless en het bevriende Oostenrijkse label Eccochamber.
Oordeel: 8

Luisteren naar: Cool, Calm & Collective

Meer info over de Nederlandse 'genre-goeroe' in de: Gerd's Essentials

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws