Intuit - Intuit (Compost)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

A German fairytale


Intro: "De muziek die we maken is feitelijk Jazz, opgeleukt met alle dingen die we verder nog goed vinden. Dat gaat dus van Braziliaanse muziek tot aan funk. Tegelijkertijd voelen we geen enkele drang om trendy te zijn. Ons streven is een sound te creeren die klinkt als een one-take studio opname. Ook al zitten we eigenlijk soms maanden over 1 noot te fiedelen!" Aldus Intuit over Intuit. Het resultaat: streven ruim gehaald, experiment geslaagd.

Tekst: John

Genre: Feitelijk Jazz dus.
Bijzonderheden: De producties klinken werkelijk perfect. Niet voor niets kregen deze onbekende Duitse boys de medewerking van Jazz & Braziltoppers/legendes als Airto Morera, Andy Bey, Ray Obiedo, Flora Purim en vele anderen. Flora mag contractueel van haar label slechts 4 keer per jaar vreemdgaan, muzikaal dan. Met de bijna-zekerheid hiermee in ieder geval een waarschijnlijk stukken lucratievere aanbieding mis te lopen, twijfelde ze toch geen moment. Samen met Airto opent ze deze cd dan ook gelijk met een absoluut prijsnummer, latinplaat 'Crianca das ondas'. De remake van het klassieke 'Western Sunrise' krijgt een enorme dosis pathos mee, door de retro soulzang van Andy Bey. De spokenword-intro geeft het evenzogoed toch nog een hip tintje. Funky groove 'A hard nights day' en Hammond & sax monster 'Fenytola' leiden je naar het tweedelige epos 'The Journey'. Meer dan 15 minuten jazz met S.O.U.L. wat nou, studiootje in Freiburg, Duitsland, dit is gewoon GLOBAL! Soul-Eredivisie. Twee wat oudere opnames van Intuit, B-kantjes(!) 'O Preguicoso' en 'Wewa' blijken de tand des tijds ook goed te hebben doorstaan. Via Afrobeats op 'Peace of mind', pure soul op 'Let it flee' en slammin bass+vibraphone op 'Bubblin Jam' komen we bij de prachtige, melancholische pianoreprise van 'A Hard nights day'. Maken we gelijk nog even melding van het feit dat de cd dus ook nog eens voldoet aan alle nieuwe normen van de Nu-jazz. Weg van de sampler dus, en terug naar de live instrumenten. Conclusie: een topper in het toch al niet misselijke aanbod van Compost Records.
Hoogtepunt: 'Crianca', of nee, 'The journey', of nee, de outtro of nee.......
Dieptepunt: Nee
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader, ben je in voor wat relaxte topkwaliteit nu-jazz en latin, dan is dit hem dus.
Als je dit goed vindt luister dan ook eens naar: Wat oudere-, eventueel ook nog eens obscure latin- en jazz/funkplaten, te koop in bijvoorbeeld menige 2ehands-platenzaak. Lekker klusje. Houd je van de straat ook.
Oordeel: 8,5

Luisteren naar: Intuit (real & wmp)

Meer info: Compost (incl. free mp3)

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws