Erlend Oye - DJ-KiCKS (!K7)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

King of the doubledeck


Intro: De helft van indie-duo Kings of Convenience raakt steeds maar verder verdwaald in de wereld van de electronica. Dat gaat niet meer goed komen met het duo! Na aankoop van een set draaitafels is Erlend zelfs gepromoveerd tot DJ. Zijn afwijkende stijl, met dat moeilijk te omschrijven typisch Noorse electronica-light gevoel, werd gelijk ook zijn entreekaartje tot !K7s paradepaardje, de DJ-Kicks serie.

Tekst: John

Genre: Electrotechhouse (Light)
Bijzonderheden: Hij draait nog steeds liever alleen cd's, maar het dj-virus heeft hem nu wel goed te pakken. De spanning in het aftasten van de stemming onder de bezoekers, en hun verwachtingen geven hem een kick. Een DJ-Kick! Hij rangschikt zichzelf ergens tussen de house/techno dj, vooral opbouw, bassdrum en gezichtloosheid dus, en de bruiloft-dj, ook al zonder een eigen gezicht, deze moet het met zijn setjes seventies- (ABBA dus) en eightiesplaten de gasten naar hun zin maken, zonder mixkunsten of eigen stijl. Daartussenin dus, iemand die het publiek wil plezieren, maar wel op zijn eigen manier. Deze gastheer/dj doet dat dan ook op zijn heel eigen wijze. Met de microfoon vooral.


Luisteren naar: Erlend Oye's DJ-Kicks

En dus horen we de stem die ook al 2 nummers op Royksopps album verfraaide diverse keren over de instrumentale nummers heen zingen. Bekende teksten van Shocking blues' 'Venus', Opus III's 'A Fine day' en the Smiths(!) 'There is a light that never goes out' komen heel naturel en eigenlijk zelfs moeilijk herkenbaar voorbij. Alsof het altijd al zo was. Verder gaat het van sferische muziek naar vloervullers en weer terug. Erlends opbouw is er 1 van pieken en dalen. Rustige dalen zijn er met o.a. Jurgen Paape, Cornelius en Phoenix (extra couplet by Erlend himself). Maar elke goeie dj heeft ook zijn megaburner, vind Erlend. En dus komt al snel zijn premium-vloervuller, Alan Braxe & Fred Falke's 'Rubicon' voorbij. Simpel en gelikt, maar als dit niet aanslaat? Een plaat om in de gaten te houden. Verder piekt hij ook nog o.a. met Avenue D's vunzige elektroketser '2D2F' en tech-stamper Jackmate - 'Airraid'. Verder nog Royksopp, Ricardo Villalobos, Morgan Geist en meer gelijk(?)gestemden, dus muzikaal zit het wel snor.
Hoogtepunt: Rubicon, zomerhitje? En Morgan Geist's 'Lullaby' kan ook nog best eigenlijk.
Dieptepunt: Geen.
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader, hoe electronica ook nog gezellig kan klinken dus. Je kan best zonder, maar je haalt hiermee dus wel een echte zomerse electrotech plaat in huis, had je die al?
Als je dit goed vindt luister dan ook eens naar: Erlends eerste stapjes op dit pad: Unrest.
Oordeel: 7,5

Meer info: !K7 Records

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws