Various - Fuse Ten Years Techno Music (NEWS)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

22 september 1995...een memorabele nacht


Intro: Een beetje muziekliefhebber moet de Brusselse club Fuse toch minstens een keer in zijn leven bezocht hebben. Iedereen die iets voorstelt in de danswereld, of denkt voor te stellen, stond er wel een keer achter de draaitafels. Mijn eerste bezoek aan de Fuse stond gepland op vrijdag 22 september 1995, toen de organisatie er tot ieders stomme verbazing in was geslaagd een "exclusive club live performance" te boeken van het Engelse ambienthouse collectief The Orb, als onderdeel van een wereldwijde tournee. Absoluut bijzonder genoeg om de eerste keer naar Fuse af te reizen. In gezelschap van, toen nog eigenaar/hoofdredacteur van Bassic Groove Magazine, Frank van den Bold. Hij was er eerder geweest, en wist de weg. Althans, dat dacht hij. En wij waren goed van vertrouwen.

Tekst: Nico

Genre: T.E.C.H.N.O.
Bijzonderheden: Wij pikten Frank van den Bold op bij de Mac Donalds bij Dordrecht, waar hij de van zijn zus geleende auto op de parkeerplaats achterliet, geen al te best plan, zo bleek een uur of tien later. Frank was eerder in de Fuse geweest en wist de weg. Tot aan Brussel was het geen grote opgave. Maar eenmaal in Brussel begonnen de problemen. Mobiele telefoons hadden we nog niet, dus moest er om de haverklap gestopt worden om te overleggen. Twee auto's, vele meningen, al werd Frank steeds stiller. De auto met Frank erin reed voor ons, en tot onze stomme verbazing reden ze al dolend midden in het stervensdrukke centrum drie keer achter elkaar door het rode licht. Levensgevaarlijke situaties, getoeter en middelvingers die in hoog tempo omhoog kwamen. De stemming werd steeds minder uitbundig, helemaal toen we in een of andere duistere, grimmige buurt terecht kwamen waarin werkelijk alle straten opgebroken lagen, veel te veel ramen dichtgetimmerd waren en er geen verkeersbord meer te vinden was. Vol zwervers, uitgerangeerde prostituees en ander volk waarin we weinig vertrouwen hadden om ons de weg te wijzen.


Tunnels, grimmige buitenwijken en de Franse taal
Maar weer het zoveelste rondje onder het centrum van Brussel, door die ellendige tunnels met voor ons veel te onduidelijke afslagen, want waar moesten we er in hemelsnaam af? Toen we na het zoveelste rondje onder het centrum van Brussel bovenkwamen en weer hetzelfde gebouw zagen, zakte de stemming tot ver onder het nulpunt. De klok tikte steeds sneller door, en we zagen het optreden van The Orb al aan ons voorbij gaan. Weer een rondje, ergens er toch maar af, om ineens in een of andere buitenwijk van Brussel te zitten. Frank zei helemaal niks meer, zakte alleen maar dieper in de autostoel. Auto's langs de kant, op zoek naar iemand die ons de weg kon wijzen. Drie auto's stonden er, met een grote groep jongeren eromheen. En natuurlijk sprak niemand van die gasten ook maar een woord Engels, en sprak in ons gezelschap niemand een verstaanbaar woord Frans.

Het leek uren te duren, veel gebarentaal, en voor mijn gevoel honderden keren FUSE, FUSE, FUSE te hebben geroepen, bracht de straatnaam, Rue Blaesstraat, uitkomst. De groep maande ons in de auto's plaats te nemen. Zij zouden ons naar de Fuse brengen. Als makke schapen lieten we ons naar de slachtbank voeren, althans zo voelde het. "Wat nou als ze ons nog verder de buitenwijken in voeren en ons strippen van al ons geld en persoonlijke bezittingen, of nog erger?" Niet alleen de stemming, ook het vertrouwen in de mensheid was tot ver onder nul gedaald. Maar wat schetste onze verbazing, na een minuut of twintig rijden, we zaten echt volkomen verkeerd, zetten de jongens ons af voor de deur van de Fuse!

Toch nog handjes schudden met The Orb
En wat bleek? Bassic Groove stond niet op de gastenlijst! En natuurlijk was dit exclusieve concert van The Orb al tijden uitverkocht! De rest had kaarten maar voor drie mensen ging dit niet op. Het huilen stond iedereen nader dan het lachen, maar gelukkig lukte het Frank om ons naar binnen te lullen. En we waren nog niet binnen of het optreden van The Orb barstte los. Stond ik daar als enorme Orb fan tussen de nummers door te ouwehoeren en handjes te schudden met Alex Paterson en consorten. Een waanzinnige ervaring, waarbij gelijk al het enthousiasme van het publiek van de Fuse opviel. Na het optreden draaiden Glimmer Twins de platen, maar de vermoeidheid van de reis sloeg toe en we besloten om een uur of vier de terugtocht te aanvaarden. Brussel in komen was een ellende, eruit komen bleek een nog veel grotere opgave! Ik bespaar jullie de details maar toen we op de snelweg onder de borden Parijs doorreden hadden we het vermoeden dat er opnieuw ergens iets niet goed ging. Na halsbrekende toeren, en veelvuldig overleg bij benzinestations kwamen we op de juiste snelweg terecht en reden we om een uur of zeven 's ochtends eindelijk het parkeerterrein van Mac Donalds bij Dordrecht op.
(1995! Kijk eens naar die namen!)

Big Mac en de ruitenwissers
Op het moment dat Frank naar de auto van zijn zus liep, zagen we ineens allemaal dat iemand er 's nachts een wagonlading Big Mac saus of fritessaus overheen had gesmeerd, waar de slablaadjes nog uitstaken! Nooit, maar dan ook nooit vergeet ik het moment dat Frank de ruitenwissers aanzette. In plaats dat er iets schoon werd geveegd, smeerde de vette troep alleen maar verder over de ruiten en vielen er vastgekoekte broodjes van de ramen op de grond. Het optreden van The Orb was heel speciaal. Maar het gezicht van Frank van den Bold die met een zakdoek aan de slag ging om zijn ruiten zonder enig resultaat schoon te vegen om zeven uur 's ochtends, is er echt een om nooit meer te vergeten!

Fuse - 10 Years Techno Music
Vraag me nog steeds niet hoe je bij de Fuse moet komen of waar het precies zit. De binnenstad van Brussel blijft een drama. Maar minstens een keer moet je de legendarische club bezocht hebben. De club viert dit jaar een feestje en doet dat met een fantastische dubbelaar Fuse 10 years of techno music, waarop het bekende neusje van de technozalm is vertegenwoordigd. Dj's, producers en muziek die de relatief kleine club op z'n kop hebben gezet in al die jaren. Vapourspace, Laurent Garnier, Ben Sims, Luke Slater, Joey Beltram, Surgeon, The Advent, Rolando, JB3, Wishmountain, Speedy J, zelfs onze eigen Gerd ontbreekt niet, Dave Clarke, Technasia, LFO versus F.U.S.E., Anthony Rother en Heiko Laux. Een nadere beschouwing van deze geweldige verzamelaar is volstrekt overbodig. De technoliefhebber kent z'n klassiekers en koestert dit historisch overzicht. Alle anderen zouden hun klassiekers moeten kennen!
Hoogtepunt: De muziek, zonder te hoeven zoeken naar Rue Blaesstraat!
Dieptepunt: -
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader!
Als je dit goed vindt luister dan ook eens naar: Zie alle op deze dubbelaar verzamelde namen
Oordeel: 9

Meer info: Fuse

WIN WIN WIN WIN WIN
Maak kans op 1 van de 5 exemplaren van dit historisch overzicht die we mogen weggeven. Geef aan wat je favoriete technoplaat uit de tracklist (zie het forum) is, en vooral waarom hij jouw favoriet is! Stuur je mail voor 5 mei naar Nico voorzien van naam en adres en wie weet!