Bliss - Quiet Letters (Music for Dreams)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Music for dreams


Intro: Het Deense collectief Bliss, bestaande uit vier muzikanten, vocalisten en componisten afkomstig uit Denemarken, Zweden en West-Afrika, verblijdde twee jaar geleden de Deense muziekwereld met het debuutalbum Afterlife. Ondanks dat er in Denemarken 15.000 exemplaren van verkocht werden en tracks wereldwijd verschenen op compilaties als Nirvana Lounge, Buddha Bar, Real Ibiza en Winter Chill, lukte het niet het album de grenzen van Denemarken over te krijgen. Zelfs niet toen de mystieke, ethnische chillout muziek veelvuldig bij de Amerikaanse serie Crime Scene Investigation als soundtrack werd gebruikt. Quiet Letters verscheen eind oktober 2003 al in Denemarken maar Bliss is finally crossing borders right now!

Tekst: Nico

Genre: Ambient / soundtrack / wereldmuziek
Bijzonderheden: Quiet Letters bevat het beste van Afterlife, soms in een nieuw jasje, aangevuld met nieuw materiaal dat in de afgelopen twee jaar werd opgenomen. Nieuwe kansen dus voor Bliss, wiens muzikale universum bestaat uit sprookjesachtige ambient soundscapes, bedwelmende strings, ingetogen Afrikaanse ritmes en zweverige vocalen. Mysterieuze en mystieke chillout als passende soundtrack voor bij een betoverende zonsondergang. Strings, piano, trommels en bedwelmende vocalen die met een klein beetje fantasie klinken als een kruising tussen Sade, Twin Peaks' Julee Cruise en Enya. Voeg daar Afrikaanse invloeden aan toe, een geweldige gastperformance van Zero 7's Sophie Barker en je krijgt Quiet Letters.



Chiil out......Dream on.....

Het album opent met 'Sleep Will Come', een gevaarlijke titel voor het begin van een album, want Bliss houdt het het hele album zeer ingetogen, waarbij dromenland wenkt, roept bijna. Violen, weids uitwaaierende klanken en melodieen, allemaal behoorlijk orkestraal van opzet, gelukkig snel voorzien van trippy beats om de oogleden omhoog te houden. Niet minder ingetogen maar nog veel mooier wordt het al op de tweede track 'Breathe' waarop Sophie Barker van Zero 7 naar de sterren reikt. Serene klanken, dubeffecten, een tokkelende gitaar en Barker die je zachtjes meevoert. Takes your breath away. Ook op 'Right Here' en 'Don't Look Back' laat Bliss Zero 7's Sophie Barker tot grote hoogte stijgen. Al doet Bliss's eigen Alexandra Hamnede uit Zweden er niet echt voor onder en is ook de Afrikaanse zang van componist/vocalist Alvador "Tchando" Embalo oorstrelend. Op het elf minuten durende 'Manvantara' bijvoorbeeld met z'n trommels en piano, langzaam bouwend naar een balearic Afro-house track om weer net zo zweverig te eindigen in zacht kabbelend water. Een prachtig album, waarvoor je echt het geschikte moment moet uitkiezen, want 'Sleep Will Come'.....
Hoogtepunt: 'Breathe'
Dieptepunt: nee
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader, al zul je je energie er niet op kwijtraken, integendeel.
Als je dit goed vindt luister dan ook eens naar: tja.....
Oordeel: 8+

Meer info en luisteren naar: Music for dreams / Bliss World