Tom Stephan - These Beats Are....(Nite:Life 018)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Pump up the volume!


Intro: De in Amerika geboren, maar sinds een jaar of tien in Londen woonachtige Tom Stephan staat al geboekt voor het Extrema festival. Op de toch al niet misselijke Nite:Life serie maakt de beste man zoveel indruk dat ik nu al weer reikhalzend naar het festival uitkijk. Ervan uitgaande dat Stephan zijn waanzinnige tribal funk op het openluchtpodium, de zogenaamde Future Funk Area, mag brengen. Het visitekaartje dat hij namelijk met deze mix aflevert is house zoals house bedoeld is. Van geilheid druipende, donkere, soms behoorlijk grimmige maar vooral opzwepende, beukende dansmuziek waarvoor ooit de term House Music in het leven is geroepen. House Music All Night Long! Of in het geval van Extrema, all day long!

Tekst: Nico

Genre: H.O.U.S.E.
Bijzonderheden: Tom Stephan zet gelijk hoog in. Je hebt dj's die rustig menen te moeten beginnen, om te laten horen hoe goed ze een verhaal kunnen vertellen. Fuck all stories, moet Stephan gedacht hebben. Ik heb maar een uur tot mijn beschikking op dat zilveren schijfje, er moet gedanst worden. En gedanst wordt er! Geen ontkomen aan! Dit is zingen, springen, zingen en zweten. Gelijk al met de vrouwenvocalen op de opener 'I Need Somebody' van Sessamato. Gillend, schreeuwend, kreunend, kermend: "The spirit in this music, make me feel this way. I know you're out there!" En reken maar dat we er zijn. Helemaal als de mix zijn eerste hoogtepunt al bereikt op de tweede track, 'In Stereo' van Chus & Ceballos vs Ted Patterson. Tegen progressieve house leunende tribal house vol bezwerende synths, ferme klappen, kronkelende baslijnen en een duistere mannenstem die ons voor alle zekerheid toevertrouwt: "We want you to feel this". Om vervolgens een aanstekelijke melodie op je los te laten die je hersenpan weigert te verlaten. Vanaf dat moment zit je gevangen in de rollercoaster die Tom Stephan vakkundig samenstelde met een meedogenloze vierkwartsmaat als constante. Emoties strijden om voorrang, zintuigen worden geprikkeld en dansen en zweten is het enige dat je nog kan. Met tracks en remixen van o.a. Trattner & Galvan, Peace Division, Carl Craig, Harry 'Choo Choo' Romero, DJ Paulette, Stacy Burket, DK8, Justin Drake, Eric Powell, Groovemates, Carl Cox, Roman S, Tutto Matto, Bond Servants en Stephan zelf onder zijn pseudo Superchumbo. Ik heb de beste man nog nooit live horen draaien maar hij levert hier een visitekaartje af dat verdomd nieuwsgierig maakt naar zijn draaikunsten. Extrema, here we come!
Hoogtepunt: Fuck all stories, er moet gedanst worden!
Dieptepunt: Het einde
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader! Aan mixalbums geen gebrek maar zelfs op de niet misselijke Nite:Life serie maakt Tom Stephan bijzonder veel indruk.
Als je dit goed vindt luister dan ook eens naar: Hier heb je echt even je handen en voeten aan vol
Oordeel: 8.5

Meer info: NRK Music

Tom Stephan in Nederland:
19 juni: Indian Summer Festival
26 juni: The Caves
17 juli: Extrema Festival

Nite:Life 018 is vanaf 19 april verkrijgbaar

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws