Frederic Galliano & The African Diva's - Sacre Live! (Fcom)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

African divas in tha house


Intro: De Franse producer en dj Frederic Galliano trok een aantal jaren op regelmatige basis door Afrika. Om er inspiratie op te doen, maar meer nog om samen te werken met talloze muzikanten en vocalisten. In 2002 verscheen op F Communications het ambitieuze project Frederic Galliano & The African Divas, een dubbelaar die door het lef en vakmanschap van Galliano net niet onder zijn eigen ambitieuze gewicht bezweek. Het legde de Fransman geen windeieren en de afgelopen twee jaren volgde een succesvolle tour langs vele jazzfestivals en concertpodia. En nu dan in jouw huiskamer.

Tekst: Nico

Genre: Afrikaans georienteerde house
Bijzonderheden: Lang was Frederic Galliano een buitenbeentje op F Communications, het label van Laurent Garnier. Maar nu dit vooruitstrevende label de vleugels steeds wijder uitslaat, en kwaliteit de richting bepaalt, is er niks buitensporigs meer aan de experimenteerdrift van Galliano. Op het in 2002 verschenen album Frederic Galliano & The African Divas stilde Galliano zijn honger naar de oorsprong van dansritmes door lang door Afrika te trekken en de vele invloeden te vertalen naar een conceptalbum. Zwaar op de hand, maar dat is aan de Fransman wel besteed, luister maar eens naar de experimentele jazzdance albums Espaces Baroques en Live Infinis, die eveneens op F Comm zijn verschenen. Over de live versie, Sacre Live!, zegt Galliano zelf: 'We have tried to build up a dance album with concentrate's on the energy en spontaneity of a live concert'. Daartoe voorziet hij de uitbundige en nadrukkelijk aanwezige Afrikaanse zang en klanken van stevige housebeats om dansvloeren te behagen. En daarin slagen Galliano en zijn Afrikaanse diva's. Aanstekelijke zang en klankpartijen, orgels, trommels, een verdwaalde blaaspartij en verder veel electronica in de vorm van sfeerverhogende melodieen, soundscapes en vooral beats. Veel en soms behoorlijk stevige beats. Al blijken de kwaliteiten van het collectief pas echt als er gas wordt teruggenomen, zoals op 'Yaalaa Rokou Djamm' waarin niet alles ondergeschikt is aan de dwingende dansgrooves. Dan stijgt het hele gezelschap naar grote hoogte. Al bouwen ze op de andere tracks gewoon een lekker uitbundig feestje. En daar is ook wat voor te zeggen.
Hoogtepunt: 'Electric Boubou', 'Yaala Rokou Djamm' en 'Melou Melou' (draaien met die heupen!)
Dieptepunt: nee
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader, als je een beetje van Afrikaanse zang houdt, anders is het een taaie zit
Als je dit goed vindt luister dan ook eens naar: Frederic Galliano & The African Divas of King Britt presents Oba Funke - CosmoAfrique.
Oordeel: 7.5

Meer info: F Communications

Sacre live! is verkrijgbaar vanaf maandag 22 maart

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws