Damon Wild - Downtown Worlds (Kanzleramt)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Sprankelend album van buitenbeentje


Intro: Downtown Worlds is het derde solo album van de in New York woonachtige Damon Wild, maar zijn eerste op Kanzleramt. We kennen de topproducer voornamelijk van zijn stevige maar diepe technosound op zijn eigen label Synewave. Na tientallen releases is de wereld vertrouwd geraakt met de sound die ideaal voer voor de dj is. Alhoewel er op Kanzleramt ook veel diepe techno verschijnt staat het label vooral bekend om zijn groovy en melodieuze karakter. En dat is een divisie waar we de Amerikaan nog niet zo goed van kennen.

Tekst: Iddo

Genre: Techno
Bijzonderheden: Damon Wild zit al sinds eind jaren 80 in het vak, produceren doet hij sinds 1991 en plaatjes draaien vanaf zijn vijftiende levensjaar. Zijn eerste releases hebben ontzettend veel acid invloeden. Bekendste voorbeelden daarvan zijn 'Bang the Acid', 'Afghan Acid' en 'Avion'. Zijn eigen label Synewave bestaat sinds 1995 en is bekend om de stevige maar diepe technoreleases van uiteraard hemzelf, Steve Stoll, Joey Beltram, The Advent en Peter Slowinski. In de loop der jaren heeft Damon Wild meer dan 90 producties uitgebracht, maar Downtown Worlds, opgedragen aan zijn dochter Eva, is zijn eerste album op Kanzleramt. Een album dat voor Wild's begrippen wat rustiger en subtieler klinkt, maar voor een Kanzleramt release is het nog betrekkelijk rauw en minimaal. Een buitenbeentje dus. De opener 'Mr. Mean' is een geweldig off-beat nummer met intrigerende broeierige klanken. 'Traveller' en 'Downtown World PT.3' zijn van vergelijkbare klasse. Ook tracks als 'Halflife', 'Downtown World PT.1' en 'Eva', scoren een dikke voldoende dankzij een pakkende melodie en voortreffelijke funky grooves. Wat minimaler en rauwer dan we doorgaans van de andere Kanzleramt producties gewend zijn, maar Wild stoomt lekker door!
Hoogtepunt: De opener 'Mr. Mean' is een sensatie!
Dieptepunt: Dieptepunt is een te zware titel maar 'Crankpot' is door zijn straffe funk en agressieve beat minder dan de rest.
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader! Ideaal voer voor de dj, voor de huiskamer wat minder gevarieerd dan een luisteralbum als Response van Alexander Kowalski.
Als je dit goed vindt luister dan ook eens naar: Offshore Funk van labelmanager Heiko Laux.
Oordeel: 8+

Meer info:
Kanzleramt
Damon Wild


Zaterdag 27 maart zal Damon Wild twee optredens in Nederland verzorgen. De Randstad kan hem opzoeken in de Leidense LVC waar hij te gast is bij Pure Audio. Deventer en omgeving is welkom in het Burgerweeshuis tijdens de Eclips Synewavenight.

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws