Ninja Tune - Zen Retrospective (Ninja Tune)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Het beste van Ninja Tune


Intro: Het engelse Ninjatune label bestaat al meer dan 10 jaar, maar nog nooit hebben ze een compilatie uitgebracht met hun beste werk (zowel audio als visueel). Hoewel het in feite een 'Best of...' compilatie is met alle 'hits', is Ninja Tune natuurlijk veel te cool voor die bewoordingen. Daarom nu een 'ZEN retrospective' die zich over twee dubbelaars en een DVD uitstrekt. Elke Ninja Tune ongelovige zal zich bekeren.

Tekst: Menno

Genre: Breakbeats/downtempo

Bijzonderheden: Ninja Tune pakt meteen groot uit door een dubbelaar met de beste tracks van Ninja Tune samen te stellen. En ja, dit is zeker een 'best of...': ZEN CD is een waar epos aan tracks die in de loop van de jaren negentig veel invloed hebben gehad en nog altijd even lekker klinken. Alle grote jongens zijn vertegenwoordigd, van Dj Food en Coldcut, naar Luke Vibert en Mr. Scruff. Deze dubbelaar is zeer consistent in het aanbod van kwaliteit. Er is geen enkel zwak punt te herkennen op deze verzameling oude en nieuwe tracks. Het heeft weinig zin om alle 32 tracks te behandelen, zeker als men bedenkt dat voor deze 'retrospective' toch wel de creme de la creme van Ninja Tune uitgekozen is.

Alsof een dubbelaar met het beste van Ninja Tune niet genoeg is, zullen de jongens uit Londen ook een remix-dubbelaar uitbrengen met daarop remixen van onder andere Squarepusher, Manitoba en Coldcut. De in totaal 20 remixen varieren van het compleet onherkenbaar verknippen van het origineel tot het spaarzaam ingrijpen in ritme en melodie. Squarepushers versie van Dj Food's 'Scratch Yer Head' is een voorbeeld van het eerste, de 'Herbaliser Bossa mix' van 'Something Wicked' een voorbeeld van het tweede. En ook hier weer is de kwaliteit onvoorstelbaar hoog. De vaak wat onbekendere remixen bieden leuke en verrassende interpretaties van het origineel (die vaak op de CD-dubbelaar te vinden is). Ook hier ligt het weer voor de hand dat de remix-dubbelaar muzikaal verbluft.

Ninja Tune zou Ninja Tune niet zijn als ze ook niet een DVD zouden uitbrengen. ZEN TV is een collectie videoclips waarvan het gros in de afgelopen vijf jaar gemaakt zijn. Er zijn 34 videoclips te bekijken die men individueel kan bekijken, per artiest, chronologisch, of gewoon random. Dit is natuurlijk erg fijn, maar deze DVD heeft ook een 'sleeve gallery' met het artwork van de releases van Ninja Tune en een Video Mash-up van Hexstatic. Het is juist op deze DVD dat Ninja Tune ook echt wat extra's biedt en zich ook profileert als multimediaplatform, waar niet alleen muziek op uitgebracht wordt, maar waar ook videoclips en vormgeving een plaats hebben.

Hoogtepunt: Toch de remix-dubbelaar
Dieptepunt: geen
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader. Essentieel zelfs.
Als je dit goed vindt luister dan ook eens naar: De rest van de Ninja Tune catalogus!
Oordeel: 9,9,9

L2P labelimpressie Ninja Tune
Meer info: Ninja Tune

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws