Various - Post Modern Bossa (Schema)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

bossa-based mellowness


Intro: Het Italiaanse Schema Records heeft een niet te stillen honger naar bossa en latin grooves. Met producers als Nicola Conte en Gerardo Frisina in huis heeft het label inmiddels een toppositie ingenomen als het om de aanstekelijke combinatie van jazz(dance), latin en brazil gaat. Voor Post Modern Bossa zocht het label wereldwijd naar producers die de basisprincipes van de Zuid-Amerikaanse muziekstijlen waardig toepassen in de downtempomuziek van het hier en nu. Een opgave die je aan Schema kunt overlaten, zo blijkt.

Tekst: Nico

Genre: bossa downtempo
Bijzonderheden: Trek maar een blik open, zou je denken. De hele danswereld is al jaren, en in veel gevallen tot vervelens toe geinfecteerd door het jazz en bossavirus. Maar om op deze verzamelaar terecht te komen, moet je toch net even iets meer in huis hebben. Zoals de twee mannen van Thievery Corporation, die we nog niet konden betrappen op gemakkelijke stijloefeningen. De luchtige ritmes, zwoele vocalen en al even luchtige blazers op het van The Mirror Conspiracy afkomstige 'So Com Voce' openen het album. En je voelt gewoon, dit zit goed. Het tempo gaat op het jazzy 'Vida Nunca Tera Fim' van Helena nog iets verder naar beneden en beelden van rokerige clubs, waar de zangeres, gezeten op een barkruk tot grote hoogte weet te stijgen, doemen op. Dit bevalt goed, we bestellen een cocktail, roken een sigaartje en genieten verder van Audio Lotion's 'O Deserto', dat al even zwoel en laidback klinkt. Een piano, een wat venijnige gitaar onder de oppervlakte en een soft roffelend ritme doen het werk op 'Giraffe in Green' waarna er een al even ingetogen sambaritme de bevallige stem van Coralie Clement en de blazers ondersteunt op 'Samba de mon coeur qui bat'. Volgen er nog veel meer prachtige tracks van o.a. Mo'Horizons, The Herbaliser, Carioca Soul, Superpulse, Ben's Symphonic Orchestra, The Big Bossa en Arkestra One. Zwoele, sensuele onthaastingsmuziek met hier en daar wat scherpe kantjes.
Hoogtepunt: Mo Horizons' 'Prince Charles Latest Affair' is lekker warm en 'Carnival del Barrio' van Carioca Soul gaat lekker diep.
Dieptepunt: 'A Short Trip to Brazil' valt buiten de boot
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader
Als je dit goed vindt luister dan ook eens naar: Jun Miyake - Innocent Bossa in the mirror, S-Tone Inc. - Sobrenatural, Les Hommes - Les Hommes, alle albums van Thievery Corporation
Oordeel: 7.5

Meer info: Schema Records

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws