Dani Siciliano - Likes... (!K7)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

jazz verknipt tot elektronisch mengelmoesje


Intro: Dani Siciliano verwierf bekendheid als achtergrondzangeres op de albums van Matthew Herbert, maar vier jaar terug begon ze een eigen studiootje waar ze met de zwarte dozen begon te pielen. Het resultaat is een op het eerste gehoor curieuze sound. Scherp, maar toch sloom, extravert, maar toch ingetogen. 'Likes...' is een album waar van alles aan de gang is, maar een duidelijk centrum heeft: alles draait namelijk om de fraaie stembanden van mevrouw Siciliano.

Tekst: Menno

Genre: elektronica / jazz / soul / pop / hiphop
Bijzonderheden: 'Likes...' is een uitdagend album. De op het eerste gehoor, vrij kaal klinkende voortkabbelende geluidscollages dienen eigenlijk vaak alleen ter ondersteuning van de niet onaanzienlijke zangkwaliteiten van Dani Siciliano. Het is vergelijkbaar met de fluisterjazz van Norah Jones dat verknipt wordt tot een elektronisch mengelmoesje dat bestaat uit minimale hooks, jazz en wat clicks en cuts. Hierdoor is dit beslist geen knuffeljazz-album, maar een scherp album dat de luisteraar van begin tot eind bezighoudt. Het klinkt op sommige momenten meer als een expose van de knip- en plakkwaliteiten die op soepele wijze de fluistergeilheid proberen te begeleiden dan op coherente 'liedjes'. Het trage begin van 'Same' de openingstrack is hier een mooi voorbeeld van. Elke track op 'Likes...' onderscheidt zich van de anderen, maar het geheel ademt een zelfde sfeer uit, een sfeer die vaak het treffendst wordt getroffen door de zang van Dani Siciliano en niet zozeer door de computerpruttelgeluidjes van bijvoorbeeld 'One String'. Het album heeft iets speels, een bepaalde lichtvoetigheid die neigt naar zweverigheid als Dani Siciliano warme maar vreemde capriolen uithaalt met haar stem. Hoe dan ook, 'Likes...' is een opmerkelijk album dat de moeite waard is om even de tijd voor te nemen.
Hoogtepunt: De 'cover' van Nirvana's 'Come As You Are' moet je gehoord hebben.
Dieptepunt: Bepaalde korte stukjes van onnodig elektronisch geexperimenteer
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader. Het kost alleen even wat tijd.
Als je dit goed vindt luister dan ook eens naar: Ik zou het eerlijk gezegd niet weten.
Oordeel: 8-

Meer info: !K7 Records

Het album Likes... ligt vanaf 26 januari in de winkels evenals een fantastische 12-inch, 'Walk The Line' met remixen van Beans (Anti Pop Consortium) en Plaid!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws