Anthony Rother - Magic Diner (Fax)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Filmische ambient

Intro: Anthony Rother beperkt zich niet alleen tot conceptuele elektro a la Kraftwerk, maar waagt zich ook aan andere muziekstijlen. En hoewel Rother de elektro goed beheerst, zijn de niet-elektro releases nogal wisselvallig geweest. Maar met zijn tweede album op het Fax label van Pete Namlook bewijst hij toch dat hij wel degelijk meer kan.

Tekst: Menno

Genre: Ambient
Bijzonderheden: Het eerste album van Anthony Rother op Fax (Elixir Of Life) was een stuk ascetischer dan deze tweede release, maar ook met dit tweede album is er weer een sterk conceptueel raamwerk. Rother laat het deze keer draaien om het metabolisme, of algemener: kringloop. In het geluid van 'Magic Diner' zitten ook redelijk wat religieuze tinten, wat ook weer duidt op cyclus en kringloop, op oneindigheid en tijdloosheid. Het geluid van Magic Diner leent behoorlijk van filmmuziek: in part III (het album bestaat uit part I t/m part IX) is er een fluitmelodie te horen die flink weg heeft van wat Giorgio Moroder begin jaren tachtig maakte. Zoals de meeste wel weten is Anthony Rother er niet vies van om desolate, verlaten sferen op te roepen en 'Magic Diner' is hierop geen uitzondering. Het is puur isolationisme. De koptelefoon is je wandelstok tijdens de reizen door de prachtige, minimale soundscapes die je voorgeschoteld worden vanuit filmische en religieuze invalshoeken. Het is uitgestrekte muziek waar je compleet in wegzakt, waar de lethargie bezit van je neemt als de zich eindeloos herhalende melodieen op je inwerken. Tijd is irrelevant op dit fraaie album, want Rother gaat behoorlijk diep met zijn ambientsound en levert daarmee een doordachte en gevoelige luisterbeurt op. Dit album verdient niets minder dan je volledige aandacht, van part I tot en met part IX. Je bent het verplicht aan jezelf.
Hoogtepunt: Uiteindelijk is het album een geheel. Maar part VIII is wel heel erg mooi.
Dieptepunt: Geen.
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Geduld is in ieder geval een vereiste. Heb je dit niet dan is dit niets voor jou, heb je het wel: dan is dit een must.
Als je dit goed vindt luister dan ook eens naar: Elixir Of Life van Anthony Rother
Oordeel: 9

Meer info: Fax +4969450464

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws