Meitz - Vertikal (INFRACom)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Oldskool Nu-jazz

Intro: Meitz begon zijn carriere op het aan Jazzanova gelieerde label, Sonar Kollektiv. De daarop verschenen singles 'Get on up' / 'Mandelbrot' en 'Afrika' zijn ook op deze op Infracom verschenen debuutcd te vinden. Hierop diept hij zijn liefde voor jazzfunk nog dieper uit.

Tekst: John

Genre: Nu-jazz(-funk)
Bijzonderheden: Ok, stel, je hebt al flink wat hippe nu-jazz cds in je laatje. Van jou hoeft je eerstvolgende aanschaf niet perse weer zo trendy (lees ook: Latin-georienteerd) te klinken als de rest van dat stapeltje, een beetje anders als gemiddeld zou ook wel eens leuk zijn. Maar omdat er wel enorm veel goede muziek uit die hoek komt, is het nou ook weer niet zo dat je met mindere kwaliteit genoegen neemt. Nou, dan hebben we hier iets voor jou! Meitz, die met zijn eigenzinnige soul- en funkinslag een geweldige cd voor je maakte. Het klinkt allemaal zo naturel, dat het net lijkt of hij het zo uit zijn mouw schudde, en hij zijn hele leven al niks anders deed. Verbazingwekkend simpel klinkende, maar eigenlijk juist vrij complexe nummers, en het fijnste is nog dat het ook hele goeie nummers zijn. Van een soul-meets-brokenbeats-duet, in 'Can you live', via afrocarribean in 'Zwakalani' naar jazzy schuifelaar 'Gloom', zonder een centje pijn. Blanke grote-stad rap, funky afrojazz en een met klassieke violen openend epos, genaamd 'Aprilwetter'. Het dramatisch gezongen intro van 'Passo em frente' blijkt slechts de aanhef te zijn van iets wat uiteindelijk in een orgie van latinpercussie transformeert. 'Funky Get on up' en jazz-funkers 'My love' en 'Africa' en de prachtige, relaxte afsluiter (un rien de) 'Mandelbrot' brengen je naar het eindpunt, waar je slechts 1 conclusie kan trekken, Hut ab (chapeau) voor Meitz.
Hoogtepunt: Vanwege de bizarre opbouw: Passo em frente.
Dieptepunt: Paste er niet meer op.
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader, na 20 keer draaien blijft hij steeds maar in die speler zitten, moet wel wat leuks aan te horen zijn dus.
Als je dit goed vindt luister dan ook eens naar: Deze is er juist om na al die andere te draaien.
Oordeel: 8+

Meer info: Infracom

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws