Nylon - Showcase #3 (Nylon Discographics)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Portugal: nu-jazz land bij uitstek?



Luisteren naar Nylon

Intro: Het Portugese label Nylon Discographics laat horen dat de nu-jazz-sound ook in deze uithoek van Europa zeer populair is. Op de grens van Europa, dichtbij Afrika en met Zuid-Amerika aan de andere kant van het water, is het misschien ook wel de ideale absorptieplaats voor deze invloeden.

Tekst: John

Genre: Nu-jazz, maximaal uitgediept.
Bijzonderheden: Als je aan de hand van deze verzamelaar 1 conclusie mag trekken, is het dat de artiesten op dit label onder dezelfde noemer vallen, maar wel hun eigen muzikale richting kiezen. 'Loopless' heeft een zangeres met Soul, en een coole rapper aan boord die deze offbeattrack zwart inkleuren. In een heel andere dimensie aangekomen, springen we in de wereld van de stonede urban-cowboy blues. Daarna speelt Cyz zijn moderne acidbossa, met levende legende Gilberto Gil achter de microfoon. Onderkoelde spacy jazzfunk door Spaceboys en zwoele techfunk door Shrimp laten je weer de uitersten van 'Het Contrast' beleven. Orlando zingt een akoestisch soulplaatje, waarna Cool Hipnoise het coole, hippe en hitsige 'Dama Dada' kreunt. Met hulp van remixers Mo Horizons is dit een van de beste nummers van de cd. De Sofa Surfers dubben Hipnotica in een Weense trip. Het mooie, maar trage 'Words & Poets' door Mr.Spock is een favoriet van Gilles Peterson, hoewel hij deze plaat waarschijnlijk met de pitch op +8 zal draaien. Howie B verbouwde 'Precyz', en ontdekte terloops de ideale kruisbestuiving tussen Latin en spanning. Een zekere heer Claudio Andrade sluit het album af met een latenight-pianojazz-only schuifelaar.
Hoogtepunt: Uitschieters zijn 'Cool Hipnoise' en 'Precyz'.
Dieptepunt: Geen.
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Wel een aanrader, maar door de constante tegenstellingen in de de sfeer, luistert het niet echt gemakkelijk weg.
Als je dit goed vindt luister dan ook eens naar: Plaatjes op Compost, Stereo de luxe en Gilles Peterson met zijn compilaties.
Oordeel: 7

Meer info: Off The Record

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws