Twilight Circus Dub - Foundation Rockers (MRecords)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Going back to the roots

Intro: De uit Vancouver afkomstige Ryan Moore woont al jaren in Nijmegen en produceert daar in zijn dublaboratorium de ene na de andere spacey dubplaat. Het hart van de Canadese Nederlander ligt bij het traditionele Jamaicaanse dub en reggaegeluid. Met een ongelooflijk enthousiasme en doorzettingsvermogen bestookt hij de wereld met zijn dubplates. "Toen ik in 1981 begon met het bespelen van instrumenten ging ik helemaal uit mijn dak van de echte killerdubs van King Tubby en The Scientists en ik geloof dat de muziek die je tijdens je jeugd beluistert, je voor je hele leven beinvloedt. I'm a real dubaholic!" Met Foundation Rockers keert Moore terug naar de vocale Jamaicaanse roots.

Tekst: Nico

Genre: dub reggae
Bijzonderheden: Dub is geen kunstje, maar kunst. Aan een paar (echo)knoppen draaien kan iedereen. Maar bij dub gaat het om de timing, en die luistert nogal nauw. Ryan Moore weet dat als geen ander. Zijn belangrijkste invloeden en inspiratiebronnen zijn niet voor niets dublegendes als King Tubby, Adrian Sherwood (On U Sound) en natuurlijk Sly & Robbie. Van computers moet hij niks hebben, alle instrumenten (drums, bass, gitaar en synths) bespeelt hij zelf. Maar waar de elf voorgangers instrumentale, spacey dub hoogstandjes waren, is Foundation Rockers een vocaal avontuur met hoofdrollen voor roots figures als Big Youth, Luciano, Ranking Joe, Brother Culture, Mykal Rose en de blazers van The Mighty Three Horns. De spacey dubomgeving is gebleven, al gaat de aandacht al snel naar de doorleefde stemmen van de hiervoor genoemde mannen. Drums en loodzware bassen vormen de basis voor het geraffineerde spel dat Moore speelt met de mengtafel. Maar op al even voortreffelijke wijze haalt hij dit keer de vocalen en door anderen bespeelde instrumenten door zijn mengtafel. Het is duidelijk dat Moore bij ieder bezoek aan zijn dublaboratorium wat verder groeit. Alleen daarom al kijken wij reikhalzend uit naar de aankomende samenwerking met Smith & Mighty en More Rockers. Het resultaat daarvan verschijnt begin volgend jaar. Tot die tijd onthaasten en floaten wij aangenaam verder op Foundation Rockers!
Hoogtepunt: De nieuwe richting van Ryan Moore
Dieptepunt: nee
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader!
Als je dit goed vindt luister dan ook eens naar: Teveel om op te noemen! Check Sherwood's On U Sound voor wat meer experimentelere dub, Best Seven Records voor wat meer trendy dub sounds of wandel eens door de dub/reggae sectie in je platenwinkel en probeer eens wat traditionele Jamaicaanse dub en reggae; keuze genoeg!
Oordeel: 8

Meer info:
Twilight Circus Dub Sound System
L2P interview met Ryan Moore

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws