Pako & Frederik - Atlantic Breakers (GU)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Progressieve chill


Intro: De afgelopen jaren bracht het Haagse duo Pako & Frederik al enkele 12-inches uit op sublabels van Global Underground, naast releases op hun eigen label Majestic Music. De band met het befaamde progressive GU label was er dus al, maar dat het Nederlandse tweetal op dit label zou debuteren met een compleet album, nee, dat hadden wij niet verwacht. En dan ook nog als eerste act op GU?

Tekst: Nico

Genre: Breakbeat ambience / progressive house
Bijzonderheden: Pako & Frederik en Global Underground, simpel, dat wordt dus een album lang diepe, donkere progressieve house. Mis! Het Nederlandse duo laat zich niet zo maar vangen, en verrast met een sfeervol, door electroritmes en breakbeats gedomineerde trip voor de mind. De voor progressive zo kenmerkende duistere sferen lopen als een draad door dit album, dat zich bij voorkeur in een ruk laat beluisteren. Alle tracks lopen vloeiend in elkaar over, eigenlijk worden ze meer aan elkaar geregen middels beatloze intermezzo's, traag in en uitwaaierende klanken en melodieen. Het eveneens beatloze intro, met z'n onder de oppervlakte verborgen stemsamples en sfeervolle soundscapes waarin allerlei klanken, geluiden en melodieen prikkelen, doet denken aan het organische geborrel van Future Sound Of London's Lifeforms. Op 'O-Group' krijgen we trage acidbassen over al even trage ritmes, maar het duo houdt de boel fris en scherp door er wellustig overheen te scratchen. De toon, en vooral de sfeer zijn gezet. Via trage breakbeats en electro-achtige ritmes bouwt het duo langzaam, uiterst subtiel, naar de vierkwartsmaat, die zich pas aan het eind van het album openbaart. Pako & Frederik besteden veel aandacht aan de afwerking, en ieder geluidje lijkt geperfectioneerd. Puntje van kritiek zou kunnen zijn dat het daardoor wat overgeproduceerd klinkt, maar het is de wellustige warmte die na iedere luisterbeurt weldadiger klinkt, die Atlantic Breakers tot een uiterst aangename luistertrip maken.
Hoogtepunt: 'O-Group' en 'Monacle'
Dieptepunt: Mijn albumsampler die abrupt stopt na track 8, terwijl de sfeer er net goed in zit en er gedanst kan en mag worden.
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader, een opmerkelijke move van Pako & Frederik.
Als je dit goed vindt luister dan ook eens naar: De ambient dub van Higher Intelligence Agency en andere releases van het niet langer actieve Beyond Records komen aardig in de richting
Oordeel: 8-

Meer info en luisteren: Pako & Frederik @ GU

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws