Vista Le Vie - Don't (F Communications)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Aangenaam kennismaken


Intro: Na opmerkelijke en prikkelende albums van o.a. Avril en Jay Alanski, presenteert het label van Laurent Garnier weer een nieuwe act, het Franse duo Vista Le Vie. De twee muzikanten Blanchard en Guiguet ontmoetten elkaar eind jaren negentig en hoewel hun achtergronden behoorlijk uiteenliepen, bleek de liefde voor muziek de grote gemene deler. De een groeide op in de hiphop cultuur en met stevige rock, en studeerde percussie. De ander studeerde keyboards en groeide op met de zwarte muziek, waarin jazz en soul de boventoon voerden. Het minialbum Don't is de eersteling van dit muzikale tweetal en daarmee geeft F Comm opnieuw blijk van een steeds verder verbredende blik.

Tekst: Nico

Genre: postrock achtige electronica
Bijzonderheden: Het is een minialbum, dus de kennismaking met Vista Le Vie blijft beperkt tot dik 25 minuten, verspreid over zes tracks. Op Megasoft Office 2003 kregen we het eerste levensteken van Vista Le Vie, het door donkere pianoakkoorden en een soft plukkende bas gedragen jazzy 'Back In The Pit'. Deze track vinden we overigens op Don't terug. Het tweetal maakt filmische soundscapes waarin gitaren, piano en ingetogen ritmes de sfeer bepalen. Een donkere, melancholische sfeer die geprikkeld wordt met warme synths en traag in en uitwaaierende klanken en melodieen. Opener 'Refuse Resist' is een regelrechte postrock track met een nadrukkelijke rol voor gitaarklanken, al dan niet vervormd en lang uitgerekt. Detroit techno vormt de basis voor de opvolger 'Bamako' met de nodige stekelige electronica ter prikkeling. Op 'A Curse She Cannot Win' komt het spoken word van Barbara Silverstone over zwaar aangezette gitaarakkoorden en intense elektronica, terwijl op 'Drunken Master' de vocoder wordt ingezet op een uiterst traag ritme en na het jazz georienteerde 'Back In The Pit' volgt het duistere 'Kids With Glove' met z'n ingetogen getokkel op de gitaar ter afsluiting. Geen baanbrekende EP, maar een aangename kennismaking die zeker naar meer smaakt.
Hoogtepunt: Refuse Resist, A Curse She Cannot Win
Dieptepunt: nee
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader, dit voorproefje smaakt naar meer.
Als je dit goed vindt luister dan ook eens naar: Tortoise - TNT, Kreidler - Appearance and The Park, wil je nog wat dieper en langerekter dan is Sigur Ros of Godspeed wellicht jouw ding.
Oordeel: 7

Meer info en luisteren: Vista Le Vie @ F Comm

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws