Grandmix The Disco Edition 2 by Ben Liebrand (Sony)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Going back to the roots


Intro: Op dansgebied hadden we in de jaren tachtig twee onderwijzers; Ferry Maat en Ben Liebrand. Ferry Maat deed het met zijn eigen radioprogramma "Ferry Maat's Soul Show" en bracht de luisteraars wekelijks in vervoering met de meest bijzondere importplaten, terwijl Ben Liebrand ons via het programma "Curry & Van Inkel" kennis liet maken met het begrip (re)mixen. Zijn wekelijkse mini-mix zorgde ervoor dat discodansminnend Nederland met de taperecorder in de aanslag zat. Maar het hoogtepunt kwam aan het eind van het jaar als Liebrand op verbluffende, en in die tijd onnavolgbare wijze, het complete jaar in een uur wist te proppen, de zogenaamde Grandmix. Daar bleef je voor thuis!

Tekst: Nico

Genre: van disco tot early house
Bijzonderheden: Bijna honderd stuks, stuk voor stuk klassiekers, verspreid over drie cd's en aan elkaar gemixt door de godfather van de Nederlandse mixscene, Ben Liebrand. Halverwege de jaren tachtig riep hij het begrip Grandmix in het leven door alle essentiele dansreleases van het jaar op verbluffende wijze aan elkaar te mixen. Kenmerkend daarbij waren de loops van een enkele plaat die maar door bleven lopen en waarover Liebrand het ene na het andere fragment mixte. Een muzikaal hoogtepunt waarvoor half Nederland aan de radio gekluisterd zat en wat natuurlijk vastgelegd moest worden op tape. Die tapes heb ik nog steeds, maar zo'n beetje de hele jaren tachtig verspreid over zes cd's (ook het eerste deel van de Grandmix Disco Edition bestaat uit drie cd's), is natuurlijk niet te versmaden. Hoe rijk de jaren tachtig muzikaal waren blijkt wel uit het feit dat er vrijwel nergens een dip te vinden valt op de drie cd's, zeker als je je bedenkt dat dit de tweede Grandmix is! Hiermee is de koek wel op. Er zullen nog wel een paar verdwaalde discoklassiekers te vinden zijn, maar met deze twee Grandmixen heb je zo'n beetje de hele jaren tachtig in huis. En daarmee moet het nu echt klaar zijn met terugblikken, over tot de orde van deze dag!
Hoogtepunt: de nostalgie
Dieptepunt: -
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader, dit is nostalgie van de bovenste plank
Als je dit goed vindt, luister dan ook eens naar: Hoor je liever de volledige versies dan moet je de ontelbare delen van de Dance Classics serie eens proberen
Oordeel: Een 10 voor de emotionele/nostalgische waarde, een 1 voor de zoveelste recycling van de jaren tachtig. Het moet nu afgelopen zijn!

Volledige tracklisting en meer info: Ben Liebrand

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws