Ennio Morricone Remixes - Volume 1 (Compost)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

De Meester, meesterlijk geremixt


Intro: Bijna twee jaar geleden kwam Stefan Rambow, chef van het Duitse soundtrack label Cinesoundz, met het idee traditionele Ennio Morricone composities door het kringetje rond het vooruitstrevende label Compost te laten bewerken. En ziedaar, vlak voor voor de maestros 75e verjaardag, is ie klaar. Hoewel niet iedereen direct vol enthousiasme reageerde op dit plan, (in het bijzonder de filmpuristen), kon Ennio himself zich best vinden in het uiteindelijke resultaat. In Januari verschijnt zelfs een tweede deel. En dan ook nog eens dubbeldik!

Tekst: John

Genre: Nu-jazz. Zeeeeeeer breed georienteerd, overigens.
Bijzonderheden: De planning was eigenlijk om de originelen naast de nieuwe versies te leggen, en vanuit die optiek de creativiteit van de remixer te beoordelen. Eerste praktische probleem was dan ook dat de bibliotheek niet genoeg soundtracks van Morricone had, om dit te kunnen verwezenlijken. Maar toen sloeg de bliksem in! Hee, lekker belangrijk of dat zo is, staan er eigenlijk wel ook goeie nummers op? Nou, zeker wel. Behoorlijk wat zelfs.
De mooie melodieen van Ennios soundtracks blijven herkenbaar, hooguit verdween een beetje van de spanning en dreiging uit de muziek door het toevoegen van beats over de vaak ritmeloze originelen. En wat hebben ze allemaal hun best gedaan. Van het vrolijke tributenummer La Moda (We love Ennio) tot chillouttrack Giu la testa, een waar feest om naar te luisteren. Voluit dansen kun je op de easytune-techno van Alex Attias en de acid-disco van Hakan Lidbo. Bossa en andere latin beats krijg je van Swell Session, Butti 49 en Amalgation of Soundz, breakbeats van Majbour, ja zelfs Drum & bass van Kabuki. Kid sundance doet het in een western dubby hiphopstyle, terwijl Raw deal een hengeltje uitgooit in de vijver, waar Air al eens viste. Verder horen we nog wat 80s dingen door Leroy Hangofer en een softhouseplaatje door Needs.
Hoogtepunt: Raw Deal - Ninna Nanna in Blu. Niet heel erg origineel, wel heel erg mooi.
Dieptepunt: Geen.
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader, heerlijke, gevarieerde prachtmuziek.
Als je dit goed vindt, luister dan ook eens naar: Compost artiesten en kennissen.
Oordeel: 8,5

Meer info en Luisteren naar: Ennio Morricone

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws