Dave Gahan - Bottle Living / Hidden Houses (Mute)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Zaagtanden en melodieen


Intro: 'Bottle Living' is de derde single van het eerder dit jaar verschenen solo album Paper Monsters van Depeche Mode voorman Dave Gahan. Alle sublieme, en iets minder sublieme remixen van o.a. Junkie XL, Gabriel & Dreseden, Ladytron, Jay Dena, Lexicon Avenue ten spijt, deze schijf steekt er met kop en schouders bovenuit.

Tekst: Nico

Genre: Techno
Bijzonderheden: Zoals bij Mute gebruikelijk, zul je ook bij deze release in de buidel moeten tasten, wil je de trotse bezitter worden van alle remixen. Mijn promoplak bevat vier remixen van twee van de betere tracks van het solodebuut van Depeche Mode voorman Dave Gahan, het eerder dit jaar verschenen album Paper Monsters. Na de stuk geremixte singles 'Dirty Sticky Floors' en 'I Need You' is 'Bottle Living' de derde single van het album. En eerlijk is eerlijk, met deze single, en de onlosmakelijk verbonden mixen, is Gahan het meest schatplichtig aan het Depeche Mode geluid van de afgelopen jaren. Een vergelijking met 'Personal Jesus' is zo gek nog niet. Donkere, melodramatische stuff die door de knoppendraaiers nog wat verder de duisternis in wordt getrokken. Marco Haas aka spring-in-het-veld T.Raumschmiere doet het vocaal en instrumentaal en zet opmerkelijk voorzichtig een aantal roestige zaagtanden in de beats van 'Bottle Living' en haalt een botte slijptol over de synths. En natuurlijk vergat hij daarbij bewust de metaaldeeltjes te verwijderen die in de mengtafel terechtkwamen. Op de flip vinden we Kanzleramt's technobelofte Alexander Kowalski die 'Hidden Houses' onder handen neemt. En goddomme, in al zijn eenvoud maakt Kowalski daarmee wel de meeste indruk. Wat een prachtige, sfeervolle technotrack maakt Kowalski ervan. Stuwende ritmes, niet minder stuwende baslijnen en de stemmige vocalen van Gahan bijna zwevend over sprookjeachtige melodieen en betoverende soundscapes. Dan is er ook nog de slepende Machine Head mix van 'Bottle Living', waarop het tempo lager ligt maar de sfeer niet minder melodramatisch en meeslepend is. Dat wordt in de buidel tasten, ben ik bang.
Hoogtepunt: Alexander Kowalski Remix
Dieptepunt: nee
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader!
Als je dit goed vindt luister dan ook eens naar: Het album Paper Monsters en de ontelbare remixen die zijn verschenen van 'Sticky Dirty Floors' en 'I Need You'
Oordeel: 8

Meer info en Luisteren naar: Dave Gahan

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws