Chicken Lips - DJ-Kicks (!K7)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Tijdloze "bodymusic"

Intro: Chicken Lips bestaat uit de drie Engelsmannen Andy Meecham, Dean Meredith en Steve 'Fella' Kotey. In 1999 begonnen als duo (Meecham & Meredith) en gelijk al een binnenkomer van jewelste met hun debuutalbum 'Echo Man'. Sindsdien werken de 'Lips' met rotsvast vertrouwen aan hun karakteristieke disco dub geluid, bestaande uit een aanstekelijke, soulvolle mix van disco, boogie en veel tachtiger jaren synthesizer sound. En met de aanhoudende terugblik-revival is het prettig dat er mixseries zijn als 'Back To Mine', 'Another Late Night' 'Nite:Life' en niet in de laatste plaats de 'DJ-Kicks serie', waarin artiesten hun eigen favoriete plaatjes mogen oplepelen.

Tekst: Nico

Genre: Disco dub, leftfield disco, synth-groove, soul en funk
Bijzonderheden: Mijn grote bezwaar tegen hun Nite:Life mix was de iets te geforceerde poging om het jaren-tachtig-sfeertje op te roepen, zonder platen uit dat decennium te gebruiken. De moddervette baslijnen en claps van 'Rainfalls' van Foolisch & Sly klinken geweldig, maar zijn wel een regelrechte kopie van Guthrie's 'Getting Hot'. Niks mis mee, maar bij die goudomrande plaat van Guthrie uit 1983 zelf kruipt het kippenvel me wel gelijk op de armen. Iets wat alle goedbedoelde kopieen, laten we het een eerbetoon noemen, op de Nite:Life mix niet voor elkaar kregen. En zie hier; op hun DJ-Kicks mix gooien de 'Lips' niet alleen Gwen Guthrie in de mix, ze zochten met verve hun allerlekkerste eighties platen bij elkaar en zorgen ervoor dat deze oudere jongere af en toe een traantje wegpinkt bij zoveel aanstekelijke nostalgie. En als ze wel door dat tijdperk beinvloede plaatjes kiezen, zijn het prettig (obscure) tracks zoals de diepe dubtechno van Rhythm & Sound, de Carl Craig Mix van The Congos en Herbert's 'Meaning Of Love' en natuurlijk de onvermijdelijke eigen tracks, het blijft tenslotte een showcase. Maar de 'Lips' maken nog meer indruk met golden oldies als Sharon Redd's 'Beat The Street', Warp 9's 'Light Years Away', natuurlijk Guthries 'Seventh Heaven' in een Larry Levin Mix en een opmerkelijke plaat van Nina Hagen die diep en dubby gaat op 'African Reggea'. Niks hi-energy disco zoals op ieder dance classics feestje tot in den treuren wordt grijsgedraaid, maar soulvolle en funky discogrooves op een jaren-tachtig-tempo. Dit is de Body Music die we op 'Nite:Life Body Music' misten. Groovy stuff!
Hoogtepunt: de platenkeuze en volgorde
Dieptepunt: -
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader! De DJ_kicks serie loopt al vanaf 1995 en weet met iedere editie weer te verrassen. In de niet aflatende stroom terugblikken op de eighties is deze van de Lips een essentiele.
Als je dit goed vindt luister dan ook eens naar: De hele DJ-Kicks serie, Nite:Life 015 - Body Music, Dimitri From Paris - After the Playboy Mansion (Vol. 1 & 2), Club Culture Compilation, A Bugged Out Mix By Felix Da Housecat etc. etc.
Oordeel: 8,5

Meer info: !K7 Records
Plukken, branden, luisteren en genieten!: Het !K7 Radio archief! met exclusieve dj-sets van o.a. Tiga, Swayzak, Dorfmeister, Spacek, Playgroup, Smith & Mighty, Shantel, A Guy Called Gerald etc. etc.


Chicken Lips - DJ-Kicks ligt vanaf 4 november in de winkels

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws