Plastikman - Closer (Novamute)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

"just a voice inside your head"


Intro: Vijf jaar moesten we wachten op de opvolger van Consumed. Met Closer kruipen we nog wat verder in het brein van Richie Hawtin's alter ego Plastikman. "You're running around in my head and tripping over lost thoughts and ideas, fragments and memory."

Tekst: Nico

Genre: Minimal techno
Bijzonderheden: Zacht zoemende en tikkende geluidslagen, langzaam aanzwellende zware akkoorden en na enkele minuten ineens een doffe klap. En nog een. En nog een. Op 'Ask Yourself', opener van het album Closer, bouwt een ritme zichzelf langzaam op. Baslijnen nemen in intensiteit toe en schuiven heel subtiel, net waarneembaar, over elkaar heen. Het is donker, en ineens een nog veel donkerdere stem: "I'm just a voice in your head. Don't ask me. Ask Yourself". Vijf jaar geleden schrokken de fans van de dj Richie Hawtin behoorlijk. Met het album Consumed dook Hawtin aka Plastikman de diepte in en liet de 303 acidtechno voor wat het was. Zijn minimale techno werd hevig beinvloed door de Duitse dubtechno van labels als Basic Channel, Chain Reaction en Kompakt. Subtiel, minimaal, hoe je het ook noemt, maar wel verdomd spannend. Vijf jaar later laat Plastikman horen dat hij nog wat verder en dieper de duisternis in wil. En opnieuw overtuigt hij. Tergend langzaam uitwaaierende soundscapes en prachtige melodieen die dezelfde emotie bevatten als waarmee hij zijn 303 acidbassen op albums als Sheet en Musik van climax naar climax liet klimmen. De ietwat verontrustende stem achtervolgt je door het hele album, soms heel zacht op de achtergrond mijmerend, soms confronterend. Zware baslijnen, zoals op 'Disconnect' de eerste single van het album, na een minuutje, stuwen de boel voort. Zelfs als de paranoia uit de speakers druipt als de stem klinkt: "Perhaps I'll not be satisfied. Until I go insane.... Just disconnect my brain. Disconnect my brain". Het is overigens de stem van Hawtin/Platikman zelf. Op een nummer als 'Slow Poke' blijft de boel wat al te emotieloos en neigt het teveel naar freaken en friemelen in de marge, maar verder weet Richie Hawtin opnieuw verrassend veel, in heel weinig te leggen.
Hoogtepunt: Afsluiter 'I Don't Know', lekker stuwend en dwingend met als hoogtepunt de 303 acidbas die even subtiel terugkeert in het brein van Plastikman.
Dieptepunt: Het te onsamenhangende 'Slow Poke' had achterwege mogen blijven.
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader, Richie Hawtin aka Plastikman stelt niet teleur. Hij gaat diep, minimaal en soms wat al te freakerig. Maar meer nog verontrust hij met prikkelende, soms lekker paranoide elektronica en techno. Koptelefoon op.
Als je dit goed vindt luister dan ook eens naar: Plastikman - Consumed en zijn Concept 1 12" serie of cd-compilatie 96:VR, werk van Auch, Monolake, Theorem
Oordeel: 8

Meer info Closer: Watch! / Listen!

Plastikman - Closer is vanaf 20 oktober verkrijgbaar

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws