Basement Jaxx - Kish Kash (XL Recordings)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Muziek die je bij de keel grijpt


Intro: Basement Jaxx is terug. En ook deze keer zijn er meer dan genoeg collaboraties. Dizzie Rascal, J.C Chasez (van 'N Sync, juist ja), Totlyn Jackson en vele anderen. Wat we horen is oog voor detail en vooral drukke, dwingende composities met hier en daar een track die je niet uit je kop kunt krijgen.

Tekst: Menno

Genre: R&B, punk, funk, electro en soul
Bijzonderheden: 'Kish Kash' heeft twee delen. Een goed deel, met tracks die net zo in je kop blijven hangen als 'Where's Your Head At' en een gedeelte dat een beetje faalt om de luisteraar echt mee te sleuren. Maar het eerste deel is wel ijzersterk. De luisteraar wordt opgejaagd door boosaardige Jaxxiaanse lelijkheid en swingende ritmes die je naar de keel grijpen. Het haast dierlijk aandoende pandemonium van vocalen, gitaren en bassen is natuurlijk wel een kwestie van smaak, maar 'Lucky Star, 'Right Here's The Spot' en de meteen in het oor gebrandmerkte 'Plug It In' zijn tracks die je gewoon niet loslaten. En dan is er nog het andere deel van het album, wat veel minder erin slaagt de luisteraar op de stoelen te laten springen. 'If I Recover' is wat meer downtempo, met druilerige strings en een inslag uit de elektrohoek die ondergetekende in ieder geval niet echt pakken. Hetzelfde geldt voor 'Cish Cash' dat nogal elektroclashy is. Her en der staat nog een aantal tracks die niet echt de stok achter de deur krijgt, zoals 'Plug It In' dat wel doet. 'Kish Kash' is niet zo evenwichtig als eerdere albums, maar als je het gewoon over je heen laat komen dan weet Basement Jaxx zeker te domineren. 'Kish Kash' is toch een van de betere releases van dit jaar, ongeacht de 'mindere' tracks (die enkel schraal afsteken bij de andere tracks, maar op zichzelf niet slecht zijn).
Hoogtepunt: Plug It In
Dieptepunt: If I Ever Recover
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Aanrader.
Als je dit goed vindt luister dan ook eens naar: Basement Jaxx - Rooty, Basement Jaxx - Remedy, Atlantic Recordings presents Basement Jaxx
Oordeel: lastig, toch maar een 8.5

Meer info en luisteren: Basement Jaxx

Basement Jaxx - Kish Kash is vanaf dinsdag 21 oktober verkrijgbaar

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws