Chris Clark - Empty The Bones Of You (Warp)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Verontrustend goed


Intro: Waar Autechre het al jaren laat afweten met hun wiskundige benaderingen van het begrip electronica, en labeltroef Aphex Twin meer met zijn imago bezig is, dan met zijn muziek, maakt Chris Clark duidelijk waarom we Warp Records moeten blijven volgen. Met Empty The Bones Of You maakt Clark op overweldigende wijze duidelijk dat het industriele geknetter, gesis en geschuur nog altijd tot geweldige resultaten kan leiden.

Tekst: Nico

Genre: Electronica
Bijzonderheden: Liet Clark met zijn (veel te korte) debuutalbum Clarence Park al een onuitwisbare indruk achter, op Empty The Bones Of You trekt hij zijn angstaanjagend duistere electronica naar een veel hoger plan. Alles kraakt, schuurt, knettert, sist en schuift dat het een lieve lust is, zonder ook maar ergens over de kop te gaan. Dat Clark zich daarbij ongetwijfeld liet inspireren door "meesters" als Autechre, Aphex Twin, U-Zig, Squarepusher, Black Dog en Plaid, maakt geen ene moer uit, het resultaat is verbluffend, verontrustend bijna. Met een fijn oor voor compositie gooit hij Detroit techno in de blender, een paar grote betonblokken erbij en met een sloophamer slaat hij het resultaat vervolgens flink aan gort. Empty The Bones Of You kraakt gevaarlijk onder zijn eigen gewicht, maar met betoverende, hallucinerende soundscapes en wonderschone melodietjes, hoe ver ook onder de oppervlakte verstopt, weet Clark het als geheel uitstekend in evenwicht te houden. De afgelopen jaren is dit Autechriaanse trucje door hele volksstammen gekopieerd, maar eens in de zoveel tijd staat er iemand op die daadwerkelijk iets toevoegt aan de zogenaamde Warp complexiteit. Clark is zo iemand. Op Empty The Bones Of You wordt op haast verontrustende wijze duidelijk waarom.
Hoogtepunt: Het hele album
Dieptepunt: -
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Een absolute aanrader voor liefhebbers van prikkelende electronica, onuitstaanbare noise voor tere zieltjes en psychiatrische patienten.
Als je dit goed vindt luister dan ook eens naar: De eerste drie Autechre albums, Beaumont Hannant, Funckarma
Oordeel: 9

Meer info en luisteren naar: Chris Clark