Dj Cutlass Supreme presents UK Bass (Mute)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

UK Bass: schudden met die billen


Intro: Engeland, land van de hypes, heeft er weer een nieuwe bij: UK Bass. Een 'nieuwe' stroming dansmuziek die smerige ghettotech vermengt met elektro, techno, hiphop en nog wat andere stromingen. Mute Records speelt er handig op in en brengt een cd uit gemixt door een van de voormannen van de UK Bass: Dj Cutlass Supreme.

Tekst: Menno

Genre: Ghettotech, elektro, techno, Dancehall, Drum 'n Bass
Bijzonderheden: UK Bass is wel een juiste benaming voor deze dansmuziek die het Londense uitgaanscircuit in rap tempo verovert. De UK Bass is nog jong, maar haalt zijn invloeden uit, waar anders, de Detroitse ghettotech-scene. De kern van de muziek is bas. Veel bas en dan het liefst allemaal zo vies mogelijk met hier en daar wat smerige raps die centreren rond het woord 'booty'. Het is geen diepzinnige dansmuziek, maar vooral gericht op plezier en lol maken. En dat lukt aardig met teksten die hier en daar nogal camp aandoen. De Britse media beginnen de WIDE-feesten (de UK Bass feesten bij uitstek) in Londen ook op te merken. Bladen zoals 7, the Face en Touch hebben al aandacht besteed, maar het eerste artikel specifiek over de UK Bass kwam vrij recentelijk van Sleaze Nation. Het artikel zit vol superlatieven en opruiend taalgebruik. Een korte greep uit de kleurrijke uitspraken uit het betreffende artikel:

'Big, bashy and stoopidfresh, it's catchy as hell and it's coming your way'

En even later:

'Cutlass Supreme presents UK Bass' marks the arrival of this freaky, Frankenstein's Monster of a genre as a true clubland force to be reckoned with'.

Het overmatige enthousiasme dat de UK Bass omhult heeft zeer veel weg van een promotiepraatje in plaats van een objectieve kijk op het geheel. Niettemin groeit de populariteit van de UK Bass sterk. Het is nieuw, het is inderdaad dik en smerig en het heeft die rauwe sexfunk die men ook in de sets van Dj Rush kan oppikken. Dj Cutlass Supreme verzorgt het allereerste UK Bass mixalbum. Het is een flink doorwalsende mix die het geluid van de UK Bass redelijk goed weergeeft. Hoewel de stroming UK Bass heet, zijn er veel namen te zien die in Detroit naam hebben gemaakt zoals Dj Assault en Dj Godfather. De boel is strak en levendig gemixt en het geluid probeert via eerdergenoemde gevleugelde uitspraken als 'you got a big ol' booty girl, bounce, bounce' en 'blow bubbles on my dick' en nog veel lachwekkendere teksten de billen in beweging te brengen. Het tempo ligt vrij hoog: 145 bpm wordt makkelijk gehaald.


Uk Bass is een hype, maar zoals altijd met Engelse hypes is het nog maar de vraag of het alle poespas wel waard is. De tijd zal het leren en tot die tijd moeten we het doen met deze mix-cd die het geluid van de UK Bass vertegenwoordigt. En dat zijn dikke, ranzige bassen, tomeloos seksisme en vrij weinig varieteit of muzikale diepte.

Hoogtepunt: S.I. Futures - Freestyle Disco
Dieptepunt: Je vindt de cd in zijn geheel bagger of geweldig. Maak je eigen keuze.
Twijfelgeval, aanrader of bagger? Twijfelgeval. Het geluid is vrij karig en eenzijdig. De wat serieuze muziekliefhebber zal hoogstens met een verbaasde frons kijken naar het verschijnsel UK Bass.
Als je dit goed vindt luister dan ook eens naar: Dj Assault en andere ghettotech voormannen.
Oordeel: 6.5

Meer info: wide Adventure

DJ Cutlass Supreme presents UK Bass is hier vanaf 22 september verkijgbaar

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws