Den of Thieves - The Sound of ESL Music (ESL)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Zinnenprikkelend loungen

Intro: Lang voordat wij hier van het begrip loungen hadden gehoord, lagen ze in New York in de club 'Eighteenth Street Lounge' al aangenaam te relaxen en socialisen op de zinnenprikkelende muzikale cocktails van de eigenaren van de club zelf, Rob Garza en Eric Hilton aka Thievery Corporation. Al in 1996 openden zij hun inmiddels wereldberoemde club in New York, gevolgd door het gelijknamige platenlabel waar zeer selectief werk van anderen op wordt uitgebracht. Den of Thieves is de tweede muzikale cocktail die is samengesteld door Thievery Corporation, uit het beste dat het label Eighteenth Street Lounge Music uitbracht of nog gaat uitbrengen.

Tekst: Nico

Genre: Kleurrijke loungecocktail op het lage tempo
Bijzonderheden: Den of Thieves is geen album van Thievery Corporation zelf, maar een overzicht van recentelijk uitgebracht werk op hun label Eighteenth Street Lounge, aangevuld met tracks die nog gaan verschijnen of geheel exclusief zijn voor deze verzamelaar. En bijna vanzelfsprekend komt de exclusieve track voor rekening van de labeleigenaren en samenstellers, Thievery Corporation, die met het mysterieuze en bewierookte 'Language Symbolique' nog eens fijntjes laten horen hoe je wereldse kwaliteitsmuziek maakt. Daarbij zijn ze in het uitstekende gezelschap van het Londense jazztrio Les Hommes, Italo bossa boy Nicola Conte, de smokers delight van de Sofa Surfers, de haast psychedelische sixties soundtracks van Blue States, de Brooklyn blues van Desmond Williams en Thunderball die de dromerigheid er aan alle kanten uitslaat met superswingende percussie en uithalende blazers! En vlak labelnieuwkomers als Federico Aubele en The Karminsky Expierence niet uit, die hier worden geintroduceerd. Zeker de laatste swingt de pan uit met een seventies, door sitar gedreven funk plaat in een even opmerkelijke als lekkere combinatie.
Den of Thieves zit vol heerlijke diepe groovy loungemuziek die heel wat meer pit heeft dan de achterhaalde term doet vermoeden. ESL staat voor een prettige, kleurrijke, zinnenprikkelende en zelfs verantwoorde mix van lome dub reggae, tokkelende gitaren, percussie, dromerige soundscapes, zwoele Braziliaanse en Latin ritmes, blazers, Indiase instrumentatie en Oosterse mystiek. Je kunt het met een gerust hart aan Thievery Corporation overlaten om van al deze ingredienten iedere keer weer met groot gemak een swingende cocktail op het lage tempo te brouwen.
Hoogtepunt: Thievery Corporation - Language Symbolique / Thunderball - The Panter
Dieptepunt: Hoe lang we ook zoeken???
Aanrader, twijfelgeval of bagger? Aanrader, en het is multicultureel ook nog eens helemaal verantwoord genieten!
Als je dit goed vindt, luister dan eens naar: Zie onderstaande recensies
Oordeel: 8

Meer info: Eighteenth Street Lounge

L2P recensies:
Thievery Corporation - The Richest Man in Babylon
Thievery Corporation - The Mirror Conspiracy
Modular Systems by Thievery Corporation
Les Hommes - Les Hommes
Blue States - Nothing Changes Under The Sun
Nicola Conte apresenta Rosalia de Souza
Nicola Conte - Jet Sounds

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws