Various - Indica Brazilica (Outcaste)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

"From Bollywood-inspired Brazilian tunes
to Bossa driven sitar funk"

Het Engelse Outcaste Records werd in 1995 opgericht naar aanleiding van de gelijknamige clubavond. Het doel was Engels-Aziatische muziek te promoten en met name met een van hun speerpunten, de artiest Nitin Sawnhey, ook te vinden op deze cd, slagen ze daar op overtuigende wijze in. Op de compilatie Indica Brazilia gaan ze nog een stapje verder, en linken hier zelfs Braziliaanse en Indiase muziek.

Tekst: John

De overeenkomsten liggen vooral in de percussie en het gebruik van akoestische instrumenten. En inderdaad zijn er legio voorbeelden van Braziliaanse muzikanten, die na een verblijf in Londen flinke doses India mee terug naar huis namen. Vergelijk het met Molukkers en Surinamers in Nederland. London heeft daarvoor in de plaats Indiers en Pakistanen (kolonies,weet je wel?).

Op deze cd dus een hele horde Brazil/India mixen. Sommige combinaties zijn wat overtuigender dan andere, en ze zijn zeker niet allemaal even dansbaar. De grote diversiteit aan muziekstijlen zal ook niet iedereen aanspreken. Maar goeie nummers staan er zat op. Democustici is vrolijk zomers, Carla Alexander is echt puur indica/brazilica en de Thievery Corporation gewoon goed. Verder een opzwepende oldie van Gilbert Gil, sitarrock van Otto, een Bollywood soundtrack door Golden Boys en Nicola Conte's 'Bossa per Due' (inderdaad met sitar). Portishead kloon Anjali, Nitin Sawnhey in de sitarhouseremix, Zero Dbs remix van Suba en nog wat anderen maken er toch een heel prettig album van. Zin in Exotica? Dan heb je met dit album een flinke stoot in huis.

Meer info: Outcaste Records

De nieuwe (standaard)opmaak van onze recensies bevalt blijkbaar goed, dank voor alle positieve reacties daarop. Op dit moment hebben wij echter nog enkele recensies liggen, die nog niet volgens de nieuwe opmaak waren opgesteld. Onze excuses voor eventuele verwarring. Love2Party

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws