Ru Electronic 2 (Lo Recordings)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Ontspannen met een stel bleke russen

De zon schijnt, mensen hangen weer op het strand en de strandtenten hebben weer nieuwe muziek nodig, kortom: het is weer zomer. En de zomer kenmerkt zich op muzikaal gebied vaak door vrij zomerse, optimistische releases die vaak vooral ook in het chill out-hoekje zijn te plaatsen. Deze compilatie van Lo Recordings is dan ook in en in chill out. Uit Rusland. Jawel, bleke russen die in St. Petersburg en Moskou hun ontspannende muziek uitbrengen.

Tekst: Menno

En hoewel Russische chill out nou niet echt een 'winning ticket' lijkt te zijn die heel Europa in rep en roer brengt, is het wel interessant genoeg om even stil te staan bij deze compilatie. Als eerste valt de elektronische insteek op, de tracks van Alexandroid bijvoorbeeld, zijn zachtjes belegd met haast onhoorbare gruizige beatjes en etherische synths die zelfs een beetje tegen IDM aanhangen, hoewel het iets te rustig is daarvoor. Het blijft toch een chill out-compilatie: de ritmes zijn interessant, maar het zijn wel hele trage, slepende ritmes die 8 minuten glorieren in een gewichtloos bad van synthmelodieen.

Dit is een aardige compilatie van Russische muzikanten die het 'chillout-genre' stevig in de 21 ste eeuw vestigen. Ru Electronic 2 is erg sterk in de weggemoffelde beatjes die de tracks op de rails houden, en die vooral ook de luisteraar op de rails houden. Maar de luisteraar zal zeker een paar keer uitglijden, gewoon omdat er tracks zoals Roricats' 'The Dragons Of Probability' tussen staan, dat een quasi-komisch spel is van elektronische gekwaak (en eigenlijk tot niets leidt) en SCSI-9's 'Alectra' die wel heel erg zomers klinkt.

Er zijn ook minpunten: veel tracks lijken niet echt een doel te hebben, het lijkt alsof het de bedoeling is dat de luisteraar er niet naar luistert, maar alleen op de achtergrond aanzet. De luisteraar wordt niet echt meegenomen op verre reizen, hoogstens wat stedentripjes. Hoewel Mewark/Lazyfish met 'Comfortable' en Klutch met 'Tups Float' daar prettige uitzonderingen op zijn. Ru Electronic 2 van Lo Recordings is een goed chillout-album met interessante dingen en een kijkje in de Russische keuken, maar mist wel overtuigingskracht om de luisteraar op lange termijn te blijven boeien.

Meer info: Lo Recordings

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws