Harco Pront - Epos (Music For Speakers)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

"9 positions in a one-night stand"

Oude bootlegs van Prince vormen de basis voor de rauwe miniatuurtjes en muzikale schetsen die de jonge Eindhovenaar Harco Pront al enige jaren met schijnbaar groot gemak in elkaar knutselt op zijn slaapkamer. Het Nederlandse label Music For Speakers ontdekte per toeval de talenten van deze jonge, maar nu al veelbelovende artiest en brengt, aangenaam verrast door het (inter)nationale enthousiasme na zijn debuut 12" Skifo ep, maar al te graag negen nieuwe van deze kleine gruizige en zompige blues en funkmonstertjes uit op vinyl.

Tekst: Nico

Funk die als een stampende stoomlocomotief uit je speakers komt denderen, maar dan wel gehuld in dikke rookwolken, die de uitzichten nogal vertroebelen. Maar liefst twaalf van die rauwe, ongepolijste muziekstukken stonden er op 'Skifo', de 12" waarmee de jonge Eindhovenaar Harco Pront vorig jaar debuteerde op Music fos Speakers. Een van de labeleigenaren van dit Nederlandse label, producer en dj Aardvarck, kwam bij toeval in aanraking met de nijverige huisvlijt van Pront en kreeg hem zover het uit te brengen op M4S. En terwijl Skifo nog driftig rondjes draait op de draaitafels van mannen als Carl Craig en Gilles Peterson, ligt een nieuwe 12" van Pront nu in de winkels en wordt zijn debuutalbum Jibberish, met daarop maar liefst 33 tracks in september verwacht.

Ook op het merendeel van de negen tracks op Epos haalt Pront zijn stem door de vocoder en versnelt en vertraagt hij het resultaat over dampende funk en blues die klinkt alsof het zo van de katoenvelden is geplukt. Gitaar, bass, keyboards en de electronica worden allemaal bediend door Harco Pront die songs maakt zonder kop en staart, en met een gemiddelde lengte zo rond de twee tot drie minuten. En de beste referentie naar de muzikant uit Paisley Park, die zich tegenwoordig weer Prince noemt, komt gelijk op de opener 'Would You Try' als je al na de eerste seconden het refrein van Prince's 'Gett Off' verwacht: "Get off-23 positions in a one-night stand." Maar in het geval van Pront zijn het er negen, vol gruizige beats, dampende funk, bluesy gitaarlicks, smerige elektrofunk, stuiterende en haperende elektronica en gepitchte vocodervocalen. "He's a bad motherfucker, he's a cool motherfucker", zingt Pront op 'Bad Character'. Met zulke rauwe shit als op Epos, geloof je hem direct op zijn woord. Kom op met dat album!

Luisteren naar: Epos ep / Meer info: M4S

Love2party labelimpressie: Music For Speakers
Love2party recensie: Harco Pront - Skifo

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws