Dave Ellesmere - Angry Young Computer (Kanzleramt)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Debuutalbum Dave Ellesmere: spannend, boeiend en divers


Het begint langzamerhand een cliche te worden: de hoge kwaliteit van de releases die uitkomen op het Duitse label Kanzleramt. Het bewijs dat labelmanager Heiko Laux precies weet waar hij momenteel mee bezig is. Dit jaar lieten nieuwe albums van Diego en Johannes Heil een verpletterende indruk achter. Alhoewel deze artiesten deel uitmaken van de harde kern, is er op Kanzleramt ook ruimte voor nieuwkomers. Zo bewijst de laatste release. Het betreft het debuutalbum Angry Young Computer van de Nederlander Dave Ellesmere.

Tekst: Iddo


Je leest het goed: de Nederlander Dave Ellesmere! Deze naam zal weinig mensen wat zeggen. Toch draait de Amsterdammer al heel wat jaren mee in de muziekwereld. Zo is hij eind jaren 70 in de weer met de maatschappelijk omstreden punkmuziek. Toch duurt het even voordat hij aan de haal gaat met elektronische muziek. Eind jaren 90 komt Ellesmere in aanraking met dub-techno, waarna hij zich stort op electro. Dit is dan ook enigszins de muzikale lijn van zijn nieuwe album Angry Young Computer.



Luisteren naar Angry Young Computer

Met dit debuutalbum levert de Nederlander een zeer diverse plaat af. De tien aanwezige tracks bezitten zoveel verschillen dat de sound in geen enkel hokje is te plaatsen. Enige overeenkomst tussen de tracks is dat ze een typerende Kanzleramt-sound bezitten. Alhoewel het persbericht aangeeft dat Ellesmere electro als uitgangspunt gebruikt, valt hiervan maar weinig te bespeuren. Zo bezitten tracks als 'Doing Things On Impulse', 'Languane Sunrise', 'New Constellation' en 'Indifference' veel Detroit-techno invloeden.

Naast dit hartverwarmende werk zijn er ook producties waarop een rauw gestileerd randje zit. 'Isolated Blue Cube' en 'Optisoma' leveren de opzwepende energie van tech-house en smeuige, melodieuze electro. Alhoewel het voor een artiest vaak vervelend is om vergeleken te woren, valt het geluid van de Amsterdammer in het straatje van Heiko Laux, Carl Craig, Drexcia en Anthony Rother. Toch mag Dave Ellesmere - die met Angry Young Computer een spannend, boeiend en divers debuutalbum aflevert - dat natuurlijk als een compliment beschouwen. Aanrader!

Kanzleramt

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws