Speedy J - Tanga / Literon - Karma Around

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Explosieve techno voor de dansvloeren

Met zijn vorig jaar verschenen album Loudboxer is duidelijk waar Speedy J momenteel voor staat. Krachtige explosieve no-nonsense techno die enorme kraters achterlaat. De Rotterdamse geluidskunstenaar richt zich momenteel helemaal op de dansvloer en vertaalde zijn live performance naar het album Loudboxer. Met 'Tanga' vervolgt Speedy J met succes de ingeslagen weg. Ook collega Gert-Jan Bijl, de muzikale duizendpoot die momenteel volop in de belangstelling staat wegens zijn Gerd-avonturen, laat onder de naam Literon nog eens fijntjes horen dat hij de 4x4 dansvloeren niet uit het oog verliest.

Tekst: Iddo

Speedy J - Tanga (Mute)
Met 'Tanga' brengt Jochem Paap een verhaal bestaande uit drie hoofdstukken: 'Tannga', 'Taanga' en 'Tangga' weten ieder op eigen wijze te domineren. Op de A-zijde staat 'Tangga' en dat is meteen een Speedy J waardige track. Na een monotone rit met drums en filtergeluiden volgt er een explosieve opbouw, bestaande uit snerpende geluiden die met de seconde scherper worden. Op dat punt gaat het op de B-zijde verder met 'Taanga'. Een behoorlijk monotone looptrack, die wel boordenvol energie blijkt te zitten, ondanks dat het de minst aanstekelijke track is van de drie aanwezige hoofdstukken. Het laatste hoofdstuk, 'Tangga', is een track gehuld in nevelen. Deze versie wijkt volledig af van de andere twee. Mysterieus, diepzinnig en verfijnder, zou ik haast zeggen. Een zweverige opbouw waarna de muziek steeds intenser wordt. De grote explosie blijft hier echter uit. Daarvoor dient de meedogenloze titeltrack; een uiterst effectieve en doeltreffende technoknaller die op Sweatboxer in Las Palmas zijn waarde reeds bewees in de liveset van Paap. Knallen!

Speedy J - Tanga (Mute) is vanaf 9 juni verkrijgbaar!
Report: Sweatboxer 29 april Las Palmas
Interview: Speedy J

Stoer Rotterdams technolabel Fortek

Literon - Karma Around/Switch to Dis! (Fortek)
Aan de productiviteit van Rotterdammer Gert-Jan Bijl lijkt geen eind te komen. Het ene muzikale avontuur na het andere vuurt deze kameleon op ons af. Onder de naam Gerd staat hij momenteel volop in de belangstelling, 9 juni verschijnt zijn remixverzamelaar Modified en op zijn eigen label 4Lux verscheen deze week bovendien de Machine Slop ep. Maar Bijl verloochent de dansvloeren niet en bedient deze onder de naam Literon. Onder dit laatste pseudoniem verschijnt deze maand op het stoere Rotterdamse technolabel Fortek de 12-inch 'Karma Around', die alweer in de koffers van dj's als Sven Vath en Laurent Garnier te vinden is.

Met Fortek nummer 5 benadrukt Bijl de schoonheid van twee uitersten in de techno. Op 'Karma Around' is het vrij transparante techno met een zweverig klankenspel. Techno met gevoel en inhoud. Een zoetig toetje na een hartige maaltijd. Maar pas op, Literon serveert ook graag het hoofdgerecht zelf en dat doet hij met 'Switch to Dis!'. Een onvervalste stamper waarbij het knallen aan een stuk door gaat. Er lijkt zowaar geen eind aan te komen. Via filtergeluiden en verschillende ritmepatronen brengt Literon er variatie in aan. Een technotrack die je bij de strot grijpt. Niet echt vernieuwend, maar uiterst effectieve techno die het in een stromende techno set goed zal doen. En dat zal Literon ongetwijfeld zelf bewijzen op 7 juni tijdens H40 Fluid Grooves in Prachtig in Rotterdam!

WIN! WIN! WIN! WIN!
Wij mogen 8 x 2 kaarten weggeven voor het optreden van Literon op zaterdag 7 juni aanstaande. Stuur een mailtje naar Sander onder vermelding van Literon 7 juni, en wie weet!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws