Audio Bullys - Ego War (Source)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

"Stripped down and dirty"

Veertien korte, maar uiterst krachtige muzikale statements in een duizelingwekkende rollercoaster met als ingredienten, hou je vast; hiphop, funk, ska, big beats, garage, house, jankende gitaren en aanstekelijke raps en zang. De eerste single 'We Don't Care' schopte het tot hoog in de Engelse hitlijsten en nu al wordt het nog jonge duo uit West Londen gezien als het antwoord op Basement Jaxx en The Stanton Warriors. En dat allemaal volgens de Engelse media, nooit vies van een hype. Feit is wel dat de rauwe en vooral ongepolijste muziek van Ego War je snel bij de strot grijpt, in je kop gaat zitten en er gewoon niet meer uit wil!

Tekst: Nico

Er zijn albums die je gewoon niet tot op het bot moet gaan zitten analyseren. Ego War van het Engelse tweetal Audio Bullys is er zo een. Een plaat die aankomt als een klap in je smoel. Songs zonder echte kop of staart, allemaal tussen de twee en vier minuten lang en met een waslijst aan invloeden. Vooral die invloeden en inspiratiebronnen vliegen je dan ook al maandenlang om de oren, in de Engelse pers welteverstaan. Die zien Audio Bullys als het antwoord op Basement Jaxx en The Stanton Warriors en gooien er bands als The Specials, Ian Dury & The Blockheads, The Happy Mondays, Sex Pistols en weet ik veel tegenaan. Maar tot mijn stomme verbazing kom ik er eentje niet tegen, die wel heel erg voor de hand ligt; The Stereo MC's. Al is het maar voor de karakteristieke raps en vocalen van het tweetal, en de sleazy funky hiphop beats die een aantal tracks domineren. Met hun 22 en 24 jaar nog niet zo doorleefd als die van de Stereo MC's, maar als ze een jaartje stug doorblowen en er een slopende tour (te beginnen bij Lowlands dit jaar?) tegenaan gooien, moet je eens kijken en luisteren wat er gebeurt. Schijten ze er ineens een tweede 'Connected' uit. Als zal die deep, down & dirty zijn. Wedden?Meer info: Audio Bullys

Hoe dan ook, Audio Bullys komt voorlopig wel met een van de meest verfrissende platen van dit jaar op de proppen. Ik hoor samples van Level 42 en Michael Jackson's 'Beat It' zit erin verstopt, maar ik heb eigenlijk helemaal geen zin om te zoeken naar aanknopingspunten of herkenbare samples. Ik wil genieten, springen, dansen en het uitschreeuwen van plezier. Want dat moeten Simon Franks en Tom Dinsdale ook gedaan hebben bij het maken ervan. Ego War is gewoon een supercoole plaat. "We're young and a bit different. Our attitude to music is exactly what clubbing needs to get back to - stripped down and dirty. Who wants to go to these big clubs where you get lost? Clubs need to get back to the vibe of Basement Jaxx's night, Rooty," lazen we in een Engels interview. Een beetje azijnpisser zal genoeg kritiekpunten vinden om te gaan zitten zeiken. "What the fuck, we don't care," hoor je het tweetal denken. En geef ze eens ongelijk. Audio Bullys zijn een antwoord op alle gepolijste, gladgestreken en conceptuele studiobandjes en gladde Idols pubers die de hitlijsten bevolken. Echt niet alles is even sterk of geniaal, maar de frisse en vooral onbevangen blik van het tweetal op dansmuziek maakt van Ego War een van de leukste platen van dit moment. Expect bigger bullying to follow!

Beluister dit complete album bij de "Luisterpaal" op de site van VPRO's 3voor12:
VPRO's Luisterpaal

Check de video van: 'We don't care'
(Het is de BBC, dus het woordje F*ck is eruit geknipt ;-)

Ego War is vanaf 2 juni verkrijgbaar

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws