Susanne Brokesch - So Easy, Hard to Practice (Disko B)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

De donkere soundscapes van Susanne Brokesch

Een nieuwe release van Disko B Recordings. Dit keer geen dansmuziek, maar donkere soundscapes van Susanne Brokesch. Negen tracks vol atmosferische geluiden, met hier en daar wat downtempo techno erdoor. De hoes is in ieder geval ondoorgrondelijk, evenals het bijgevoegde boekje. En zo op het eerste gehoor lijken de geluiden op 'So Easy, Hard to Practice' inderdaad ondoorgrondelijk. Tijd dus om er eens goed voor te gaan zitten.

Tekst: Menno

Atmosferische muziek maken die tot de verbeelding spreekt is moeilijk: vaak verzandt het in betekenisloze mijmerende melodietjes die geen enkele zeggingskracht hebben en niet diep doordringen tot de luisteraar. Atmosferische soundscapes moeten beelden oproepen van situaties of sferen, ze moeten blijven hangen in de lucht. Een voorwaarde hiervoor lijkt in ieder geval te zijn dat het niet te plat moet zijn, de muziek moet groeien, de atmosfeer moet te ademen zijn, kortom: de boel moet betekenis hebben. En dat is waar 'So Easy' tekortschiet.

Het is zeker geen slechte CD, maar echt hangen blijft het ook niet. 'So Easy' is te plat, de talloze geluidjes lijken zonder doel in de tracks gehangen te zijn. De eerste track 'Skip Intro' is nog wel een van de beste tracks van de CD. Een donkere, wanhopige vervagende melodie met hier en daar de stem van Susanne Brokesch erdoor. Helaas is het maar een schandelijk korte twee minuten. De volgende track 'Confidence' is een stuk minder. Het roept zo weinig op, er worden hier en daar losse percussiegeluiden ingezet, dan weer een clap, dan weer een kick, enzovoorts. De halverwege inzettende zwaarwegende melodie had een veel betere begeleiding verdiend.



Luisteren naar: So Easy, Hard to Practice

Verder onderscheiden de tracks zich niet heel erg veel van elkaar, ze hebben allemaal deze fragmentarische stijl, met lange, dan weer liefdevolle, dan weer spookachtige strings en wat losse ruimtegeluidjes erdoor. De enige twee uitzonderingen daarop zijn 'Consequence' en 'Dancing'. 'So Easy' lijkt iets te missen aan overtuigingskracht en diepte. Hoe vaak je Susanne Brokesch ook luistert, als het je op het eerste gehoor niet aanspreekt dan zal dat ook niet veranderen. Dit is geen groeiplaat, maar meer een expose van atmosferische samples die door en naast elkaar zijn geplakt. Toegegeven, de stijl is wel heel karakteristiek en lijkt niet in te teren op betreden paden, maar het biedt niets intrigerends en dat is wat zo belangrijk is bij soundscapes.

De twee lichtpuntjes op de CD zijn toch het eerder genoemde 'Consequence' en 'Dancing', die allebei een hele andere inslag hebben dan de overige tracks. Bij deze tracks is de cohesie veel duidelijker aanwezig, niet omdat ze een dansbaar ritme hebben, maar omdat de zaak gewoon wat strakker en wat meer doordacht lijkt te zijn. Hoe dan ook, wellicht kan het aanspreken, maar als het op het eerste gehoor niet aanspreekt: bespaar je de moeite van meerdere luisterbeurten, er zit dit keer niets achter de brouwsels van Susanne Brokesch.

Meer info: Disko B

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws