Cristian Vogel - Dungeon Master (Tresor)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Experimentele techno van een losgeslagen Vogel


Wereldwijd staat Tresor bekend om zijn krachtige en vooral duistere technosound. In de loop der jaren is het Duitse label een begrip geworden in de mondiale technoscene. Veel getekende artiesten leveren geen technoreleases aan volgens het gebruikelijke concept. Ze experimenteren meer met hun muziek. Een van hen is Cristian Vogel. Met zijn experimentele patronen heeft hij een selecte groepje liefhebbers wereldwijd al jaren in zijn greep.

Tekst: Iddo


Sinds zijn debuutalbum 'Absolute Time', staat Cristian Vogel aan de top in de afdeling van de experimentele techno. Maar weinigen weten zijn gecompliceerde sound te evenaren. Het is overigens niet zo dat we bij Vogel altijd met duidelijke een structuur in zijn muziek te maken hebben. Integendeel, soms komen de geluiden erg onsamenhangend over. Ondanks dat gaat de Britse producer met Chileense roots altijd zeer creatief te werk. Alhoewel hij wereldwijd geboekt wordt als dj, is zijn muziek (nog) niet bij het grote publiek bekend. Toch is hij - in combinatie met een collega - wel veelvuldig op de voorgrond te vinden als het om live-optredens en eigen muziek gaat. Met Jamie Lidell vormt hij namelijk de formatie Super Collider. Een ware live-sensatie dat onder ander het Lowlands-publiek ooit eens gek wist te maken met een geweldig optreden.

Alhoewel Dungeon Master een nieuw studioalbum is, valt er voor de vinyljunks onder ons, op 1 track na, weinig nieuws te behalen. De nummers zijn voornamelijk vorig jaar al geperst op het zwarte goud. Speciaal voor deze release zijn ze weliswaar opnieuw opgenomen in Vogel's No Future Barcelona-studio, maar of de kwaliteit veel beter is dan voorheen valt te betwijfelen. Na een eerste luisterbeurt zijn de eerste tracks als 'stug' te betitelen. Vrij ingetogen en monotoon tracks vullen het begin van Dingeon Master. Maar bij meer concentratie en een extra luisterbeurt valt de muziek beter te verteren. Je belandt in een soort verhaal van Cristian Vogel, die de nummers zo gepositioneerd heeft dat ze als een stugge opbouw ineen vallen.Luisterfragmenten v/d live-mix

Naarmate de cd langer opstaat, worden de vage technogeluiden krachtiger. Dit heeft een bescheiden climax als resultaat. Al met al een zeer dominant album, en zeker geen achtergrondmuziek voor in de huiskamer. Ondanks het zware werk van cd 1, levert de in 2001 opgenomen live-sessie op cd 2 een ander beeld. De mix is wulps en minder gecompliceerd van aard dan het studiowerk op het eerste schijfje. De vonken spatten er werkelijk vanaf! Tijdens het luisteren waan je jezelf in een donkere 'kerker' met voor je in de dj-booth een even geconcentreerde als enthousiaste Cristian Vogel. Een sterke mix die je over de streep zal trekken om deze dubbel-cd aan te schaffen.

Tresor

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws