Machine Shop - Naked Lunch ep (4Lux)

Partyscene Redactie | 1 januari 2005
music

Is dit dezelfde Gerd eigenlijk wel?

Om een beetje in de mood te komen voor deze plaat, draaide ik eerst nog maar eens Gerd's debuutalbum uit 1997, This touch is greater than moods. Een album dat verscheen op Universal Language, het label van de Global Communication mannen Tom Middleton & Mark Pritchard. Veel uptempo futuristische techno en toen al veel broken beats. Maar het bleek een zinloze bezigheid te zijn, want de muziek die Gerd een jaar later voor hetzelfde label maakte, maar nu pas onder de naam Machine Shop uitbrengt, lijkt in helemaal niets meer op zijn solo debuut. Wat een wereld van verschil! Is dit dezelfde Gerd eigenlijk wel?

Tekst: John

De beats zijn downtempo, de muziek is donker en broeierig en de sound is funky. Deze nummers zijn goed! Met stijgende verbazing zit ik te luisteren. En dit is in 1998 gemaakt? De nummers klinken tijdloos. Ze zijn gemaakt in de periode dat Gerd aan zijn tweede album bezig was, de opvolger van zijn wereldwijd enthousiast ontvangen solodebuut This Touch is greater than moods, en hij een relaxter album wilde maken. Samen met Mark Pritchard (vormt met Tom Middleton samen een pioniersduo binnen de electronica onder talloze psuedoniemen) luisterde Gerd toen naar hele andere muziek, maar voordat het tot een compleet album kwam, ging label Universal Language op de fles. En deze opnames verdwenen op de bekende plank. Nu zijn ze weer boven water, en gelukkig maar, want ze zijn beregoed.

'Naked Lunch' begint als een Twin Peaks achtige soundtrack, om halverwege te transformeren in een basgedragen, groovy track, die me een beetje als een Mc 900 Feet Jesus nummer in de oren klinkt. 'Snow Black' is een groovy funky plaat, P-funk bas en funky gitaarriff. Kant twee opent met een hele lekkere sound, als ware het de soundtrack van een oude (soft)-erotische film, weirde edits maken het tot een heel intrigerend plaatje. Dit nummer, '2 Give Tree', maakte hij trouwens samen met DJ Pathless. Dan nog twee funky versies van 'A Discipline Of Undertones', eerst de remix, dan nog het origineel, en ik draai de plaat maar weer om, en draai hem lekker nog een keer......en nog een keer. Aanrader!

Meer info: 4Lux


Meer Gerd op Love2Party.nl
Gerd & Pathless Radioshow
Interview Gerd
Interview Heavenly Social & Gerd
Gerd's Essentials Part.1
Gerd's Essentials Part.2
Fortek Records
4Lux Records


Let op, de release van Machine Slop is uitgesteld tot 26 mei aanstaande!

Meld je aan voor de
en ontvang het laatste partynieuws